ΕΟΑΣΝΛ – Χαιρετίζουμε την εργατική πρωτομαγιά

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας –ΕΟΑΣΝΛ, χαιρετίζει την εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης, σύμβολο των αγώνων και των θυσιών τους για μια καλύτερη ζωή.

Σε μια πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση με την πανδημία, επιβάλλεται ακόμη περισσότερο σήμερα να μην μείνουμε σιωπηλοί στην μείωση του εισοδήματος μας, τα ανύπαρκτα μέτρα της κυβέρνησης για αγρότες και κτηνοτρόφους, το δικαίωμα μας στην δημόσια δωρεάν υγεία και περίθαλψη, στην ζωή με δικαιώματα.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους, δεν μένουμε σιωπηλοί αλλά μαχητικοί, διεκδικητικοί και αισιόδοξοι ότι μπορούμε με τους αγώνες μας, την οργάνωση και την κοινή δράση με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων να δώσουμε δύναμη και προοπτική στις διεκδικήσεις.

Έχουμε τα ίδια συμφέροντα, τον ίδιο κοινό αντίπαλο, δεν ξεχνάμε την τεράστια αλληλεγγύη που είχαμε στα μπλόκα και τις άλλες κινητοποιήσεις μας από το ταξικό εργατικό κίνημα, τα σωματεία, τους εργαζόμενους.

Θέλουμε να δώσουμε την μάχη της διεκδίκησης αναγκαίων άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται και η πανδημία έχει άμεση αντανάκλαση στο εισόδημα τους.

Αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας θα συμμετέχει στις δράσεις των εργατικών ταξικών σωματείων στην Λάρισα θέλοντας για μια ακόμη φορά να στείλουμε μήνυμα προς την κυβέρνηση και το υπουργείο ότι τα προβλήματα οξύνονται και πρακτικά μέτρα δεν βλέπουμε  πέρα από ανέξοδες υποσχέσεις.

Άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων που διεκδικούμε και απάντηση δεν παίρνουμε από το υπουργείο δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι στέκονται εχθρικά απέναντι στους αγρότες:

Άμεση κάλυψη χαμένου εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους από τις χαμηλές τιμές στο κρέας το Πάσχα. Επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών. Ουσιαστική αποζημίωση από τις απώλειες λόγο καταρροικού πυρετού με κάλυψη της τιμής των ζώων και αναπλήρωση της απώλειας παραγωγής γάλατος και όχι τα ψίχουλα των 30€/ανά ζώο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Να αποζημιωθεί το σύνολο της απώλειας των δηλωθέντων ζώων.
Κάλυψη χαμένου εισοδήματος για τους συναδέλφους παραγωγούς που δεν μπορούν να πάνε στις λαϊκές αγορές ή σε περιοχές που έκλεισαν οι λαϊκές αγορές και έχουν αποθηκευμένα και αδιάθετα προϊόντα τους με τεράστια οικονομική απώλεια.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα  μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργάτες γης στις περιοχές και τις καλλιέργειες που έχουν άμεση ανάγκη. Να εξασφαλιστεί η μετακίνηση, η διαμονή, η μεταφορά και η προστασία στην εργασία των εργατών γης σε αυτές τις περιοχές με ευθύνη της κυβέρνησης.
Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση μας.

Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ για τα προηγούμενα χρόνια.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, να δυναμώσουν την ΕΟΑΣΝΛ, να συμπορευτούν μαζί μας γιατί μπροστά μας έχουμε ακόμη σκληρότερα μέτρα με αφορμή τον κορονοιό και θα χρειαστούν μαζικοί και μαχητικοί αγώνες για να μην ξεκληριστούμε. Στέλνουμε διεκδικητικό αλλά και αγωνιστικό μήνυμα την Πρωτομαγιά ότι με την οργάνωση και τους αγώνες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να πιστέψουμε στην δύναμη μας.

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ