Λιακούλη: Δεν ιδρώνει το αυτί τους για τους κτηνοτρόφους! 

«Δεν πάει άλλο» είναι η καθημερινή έκφραση των κτηνοτρόφων, που βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς υφίστανται σοβαρά πλήγματα στην παραγωγική διαδικασία τους, αλλά δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη.

Η χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό του 2014 !, για το οποίο κατέθεσα ερώτηση στις 2 Απριλίου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι τουλάχιστον προσβλητική : 30 Ευρώ για το κάθε ζώο που χάθηκε! Τα ίδια λεφτά που δόθηκαν στην Καβάλα και στη Δράμα για το κόστος καύσης των ζώων ! Δυστυχώς και πάλι δεν νοιάστηκε κανείς.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ούτε καν ασχολήθηκαν με το θέμα που ήταν στα συρτάρια τους από το 2014, παρά το όψιμα κροκοδείλια δάκρυα. Δεν τα πιστεύει κανείς!
Η τωρινή Κυβέρνηση, πετάει μέσα στην τρομερή κρίση , ένα ξεροκόμματο και είναι περήφανη.
Ο δρόμος για τη δικαστική οδό διεκδίκησης του δίκιου τους, όπως διαμηνύουν οι κτηνοτρόφοι, κατέστη μονόδρομος, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

Απάντηση περιμένει όμως και ένα ακόμη σημαντικό γεγονός, που κατήγγειλαν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και ακολούθησαν οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας, ζητώντας μάλιστα παρέμβαση του εισαγγελέα και της επιτροπής ανταγωνισμού.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα των τιμών των αμνοεριφίων, καθώς φέτος το Πάσχα, παρά τις ειδικές συνθήκες, η πανδημία δεν εμπόδισε τελικά τους Έλληνες να καταναλώσουν το παραδοσιακό αρνάκι ή κατσικάκι. Όμως, οι κτηνοτρόφοι πούλησαν τα αμνοερίφια πάμφθηνα, αλλά οι καταναλωτές τα αγόρασαν πανάκριβα.
Αυτό όμως δεν ήταν κάτι μη προβλέψιμο, καθώς οι κτηνοτρόφοι μας, έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει ότι οι συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση φαινομένων αισχροκέρδειας και ζήτησαν από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να υπάρξει βιώσιμη τιμή.

Τελικώς, κανένα μέτρο δεν λήφθηκε, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να πουλήσουν από 3,80 ευρώ/κιλό μέχρι 4,20 ευρώ/κιλό, για να φτάσει στα 12 ευρώ/κιλό στους καταναλωτές .

Αν αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια τότε ποιο είναι;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο μεγάλος κόπος των Ανθρώπων της παραγωγής, δεν προστατεύθηκε από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, παρά τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΑΤ πριν το Πάσχα, περί έλεγχου των αποθεμάτων και έλεγχο των εισαγωγών και των Ελληνοποιήσεων και παρά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, που καταδίκασε «τα αίσχη που έλαβαν χώρα την Μεγάλη Εβδομάδα εις βάρος των κτηνοτρόφων, με τις σφαγές των αμνοεριφίων και τις πωλήσεις».

Η κυβέρνηση δεν είναι εθελοντικός οργανισμός, με αδύναμο εκτελεστικό ρόλο για να εκδίδει …ψηφίσματα ή να διαμαρτύρεται η ίδια στον ….εαυτό της για όσα συμβαίνουν – αυτό είναι εξαιρετικά συχνό, ειδικά στη Λάρισα..
Προνοεί και λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος που προκύπτει.

Στηρίζει τους επαγγελματικούς κλάδους και ελέγχει τους κανόνες της αγοράς, προστατεύοντας τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές

Με ερώτησή μου ζητώ από τους συναρμόδιους Υπουργούς, να γνωστοποιηθούν άμεσα τα πορίσματα των ελέγχων και να αιτιολογηθεί η τεράστια διαφορά τιμής στο πασχαλινό αρνί

Να δηλώσει το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν θα υπάρξει μια δίκαιη αποζημίωση (de minimis) των κτηνοτρόφων, που αποτελεί το ελάχιστο και είναι δίκαιο και ηθικό .

Δεν είναι δυνατόν να  συντελείται μια εξόφθαλμη απάτη στην αγορά, σε βάρος τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός.

Ειδικά στις τραγικές συνθήκες της πανδημίας.

Ζητείται πολιτική ευαισθησία, υπάρχει ευθύνη.

Ούτε το ξεροκόμματο, ούτε η  σιωπή είναι στάση ευθύνης»