Φαρσαλινά έθιμα ετών σε προσωρινή παύση

Μία σειρά από ήθη, έθιμα, μετά την Πασχαλιά, στην επαρχία Φαρσάλων, πάνε πιο πίσω ή ακυρώνονται φέτος εντελώς λόγω των περιοριστικών μέτρων της ανάσχεσης του νέου κορονοϊού, που έχει πλήξει τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, αλλάζοντας τις συνήθειες και τα τοπικά έθιμα πολλών ετών στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μετά τον εορτασμό του Πάσχα, την τρίτη ημέρα, κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένο στους νεοφανείς Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και βρίσκεται στο 5ο χλμ της Φαρσάλων Βόλου στην τοποθεσία “Κριντήρι”.

Άλλο ένα τοπικό έθιμο, ο Διπλός Σταυρωτός Χορός, που αφορούσε την εξέγερση των Ελλήνων κατά των Τούρκων και γινόταν κάθε χρόνο και τηρείτο κάθε χρόνο την τρίτη ημέρα του Πάσχα ακυρώθηκε. Συμβόλιζε την ενότητα των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους, ψάλλοντας κάθε χρόνο εκείνη την ημέρα το “Χριστός Ανέστη” από νέους και όλους τους παρευρισκομένους στην τελετή του εσπερινού στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Δίλοφο Φαρσάλων.

Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ο εορτασμός όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια για την εορτή του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο ναό της πόλης στα Φάρσαλα, καθώς και στα χωριά που τον είχαν ως πολιούχο και την συγκεκριμένη ημέρα πανηγύριζαν συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου.

Άυριο Παρασκευή δεν θα εορτασθεί με κόσμο, η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, μια σημαντική ημέρα για τα Φάρσαλα, καθώς πριν από 66 χρόνια στις 30 Απριλίου 1954 ανήμερα της εορτής – κινητή εορτή – είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ, με επίκεντρο τους Σοφάδες, που ισοπέδωσε την περιοχή Φαρσάλων, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν πολλά θύματα. Την ημέρα αυτή κάθε χρόνο οι κάτοικοι της επαρχίας Φαρσάλων κατέκλυζαν τους ναούς της Υπεραγίας Θεοτόκου και προσεύχονταν ζητώντας τη βοήθειά της. Από το 1954 μέχρι περίπου το 1975 οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα στην πόλη των Φαρσάλων την ημέρα που γιορτάζεται η Ζωοδόχος Πηγή παρέμεναν κλειστά.

Ακόμα αναβάλλεται για νέα ημερομηνία, η καθιερωμένη γιορτή των εμπόρων στα Φάρσαλα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Εμπορικό Σύλλογο Φαρσάλων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου – τον μοναδικό που λειτουργεί στην πόλη – την Κυριακή του Θωμά, συγκεντρώνοντας πιστούς αλλά και τον εμπορικό κόσμο από όλα τα Φάρσαλα.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!