Μάξιμος προς Βορίδη: Θύμα του lockdown ο οβελίας και οι κτηνοτρόφοι

«Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε άμεσα το πακέτο των 150 εκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, που πλήττονται από την μείωση της ζήτησης και την πτώση των τιμών στα αμνοερίφια, λόγω του lockdown για την πανδημία του κορονοϊού; Αν ναι, ποιος ο τρόπος και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενισχύσεων;». Τα παραπάνω ερωτήματα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε και από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «τα μέτρα για την επιδημία του κορονοϊού, με την απαγόρευση ουσιαστικά του ψησίματος του παραδοσιακού οβελία του Πάσχα, πλήττουν καίρια τους αιγοπροβατρόφους. Η απαγόρευση κυκλοφορίας και μετάβασης από τα αστικά κέντρα στα χωριά για τον εορτασμό της Λαμπρής επέφερε μείωση στη ζήτηση αμνοεριφίων, καθώς ελάχιστοι αγοράζουν ολόκληρο αρνί, όπως συνέβαινε το Πάσχα, μιας και αντί της σούβλας οι περισσότεροι θα ψήσουν στον φούρνο.

Η πώληση αιγοπρόβειου κρέατος για την εορταστική περίοδο του Πάσχα αποτελεί παραδοσιακά σημαντική πηγή εισοδήματος για την εγχώρια αιγοπροβατοτροφία. Ωστόσο, από την αρχή της ισχύος των μέτρων κατά του κορονοϊού, ο κτηνοτροφικός κόσμος εξέφραζε ανοιχτά την ανησυχίες του για την ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, και ζητούσε πρωτοβουλίες για τη στήριξη του κλάδου.

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των κτηνοτρόφων για χαμηλές τιμές στις πωλήσεις των αμνοεριφίων και επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Όπως υποστηρίζουν, οι τιμές πώλησης αμνοεριφίων κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα, στα 4 περίπου ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι είχαν φτάσει έως τα 6 ευρώ».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «την ίδια ώρα, σε χώρες της ΕΕ, όπως στην Ισπανία, υπήρξαν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την δραματική πτώση της κατανάλωσης που επέφεραν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Στη χώρα μας, η πρωτοφανής μείωση των τιμών στο κρέας για το φετινό Πάσχα, και η συνακόλουθη απώλεια εισοδήματος, εγείρει σοβαρές διαμαρτυρίες από πλευράς των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την ενίσχυσή τους, ενεργοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο».