Προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την λήψη άμεσων μέτρων για την αποφυγή του κορονοιού στους καταυλισμούς Ρομά της Θεσσαλίας

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρονται τα εξής:

Προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας

Κύριε περιφερειάρχη

Όπως γνωρίζετε, οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν χιλιάδες Έλληνες Τσιγγάνοι στους καταυλισμούς της Θεσσαλίας και γενικότερα, είναι άσχημες (άλλοι χωρίς νερό, χωρίς αποχέτευση, άλλοι και χωρίς ρεύμα, ενώ αρκετές απ’ αυτές τις περιοχές μετατρέπονται σε άτυπες χωματερές).

Οι βασικές υποδομές που διαθέτει κάθε νοικοκυριό, ώστε να μπορέσουν να ακολουθηθούν οι κανόνες υγιεινής που επιτάσσει ο ΕΟΔΥ για την πρόληψη και αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, δεν υφίστανται συνήθως σ’ αυτές τις παραγκουπόλεις.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, θεωρεί ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει να δράσουν άμεσα και συντεταγμένα.

Να διεξάγουν άμεση εκστρατεία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και μη εξάπλωσης του κορωνοϊού στους καταυλισμούς Ρομά.

Να συσταθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφθούν τους καταυλισμούς Ρομά για εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους και ομοσπονδίες Ελλήνων Ρομά.

Στα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι, σε περιοχές όπου ο πληθυσμός δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί σε ασφαλείς χώρους, ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φώς, νερό και αποχέτευση.  Να εξασφαλισθεί η μετακίνησή τους σε ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας.

Επίσης, οι υποτυπώδεις υποδομές πρέπει να βελτιωθούν άμεσα – χρειάζεται να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις.

Να παρασχεθούν άμεσα βυτία νερού, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο κύριο αυτό αγαθό πρώτης ανάγκης.

Να παρασχεθούν στην κοινότητα μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.

Να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας.