Άγιο Φως και Ανάσταση: Πώς και πότε θα το πάρουμε στο σπίτι μας

Στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, γνωστός και ως Μετόχι του Παναγίου Τάφου ή Αγιοταφίτικο Μετόχι, θα παραμείνει το Άγιο Φως, το Μεγάλο Σάββατο και δεν θα φτάσει σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μας.

Μετά και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, οι οποίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών το ερώτημα που γεννάτε είναι πως οι πιστοί θα μπορέσουν να πάρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους ακόμη και αν δεν συμμετάσχουν στην λειτουργία της εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News, το Άγιο Φως δεν θα πάει σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μετά την άφιξη του στην χώρα μας από το Τελ Αβιβ. Το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασίσει ότι θα μεταβεί αποστολή ώστε να φέρει στην χώρα το Άγιο Φως. Αυτό όμως θα παραμείνει στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα μεταλαμπαδευτεί σε όλους τους ναούς της χώρας κάτι που φαίνεται προς ώρας αδύνατον.

Η κυβέρνηση μετά την απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε λειτουργία ναού όλων των θρησκειών. Η ισχύς της λήγει την 11η Απριλίου και θα πρέπει να εκδόσει νέα. Στην νέα απόφαση αυτή θα δούμε και αν η κυβέρνηση αποδεχτεί την απόφαση της Ιερας Συνόδου για λειτουργίες τις ημέρες του Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών ενώ μεταξύ άλλων θα  περιγράφει και την διαδικασία που θα γίνει η υποδοχή του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα και αν θα επιτραπεί ή όχι η μεταλαμπάδευση του στους ναούς. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εφημέριοι των ναών προσέρχονται στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου ώστε να λάβουν το Άγιο φως ενώ με πτήσεις μεταλαμπαδεύεται σε άλλες πόλεις. Η απόφαση για την μεταλαμπάδευση είναι της πολιτείας και όχι της Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταλαμπάδευση τουλάχιστον σε άλλες πόλεις της χώρας μας φαίνεται αδύνατη, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα μπορέσει να φτάσει τουλάχιστον σε μεγάλους ναούς της Αττικής. Η διαδικασία όμως αυτή της μεταλαμπάδευσης του Άγιου Φωτός προδιαθέτει συγχρωτισμό μεταξύ των εφημέριων και ίσως είναι δύσκολο να φτάσει σε άλλο ναό εκτός από αυτόν του ιερού ναού των Αγίων Αναργύρων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Ιγνάτιου σχετικά με την έλευση του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα «αυτό θα πρέπει να γίνει με απόλυτη ασφάλεια και θα εξεταστεί πως θα μπορούσε να πάει από σπίτι σε σπίτι. Έστω και στην Ελλάδα να φτάσει. Είναι ανακουφιστικό να κρατήσουμε μια παράδοση που μας συνδέει με τα Ιεροσόλυμα». σημείωσε, προαναγγέλοντας ουσιαστικά ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φτάσει σε όλους τους ναούς.

Το Άγιο Φως, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες που θα επικρατούν ανάλογα με την εξάπλωση του κορονοϊου στην χώρα και όχι μόνο, φαίνεται πως θα μπει στα σπίτια μας στις 26 Μαΐου. Η ημέρα αυτή είναι η 40η ημέρα μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Αυτή την ημέρα γιορτάζουμε κάθε χρόνο την απόδοση της εορτής της Αναστάσεως του Κυρίου. Φέτος όμως όπως προαναγγέλλεται από τους ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου θα γιορτάσουμε την Ανάσταση με τον τρόπο που την γιορτάζουμε το Μεγάλο Σάββατο.

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην Ανάσταση τις 26 Μαϊου και τόνισε ότι προβλέπεται με βάση το τυπικό της Εκκλησίας και πως είναι η ίδια ακριβώς ακολουθία όπως το Πάσχα.

Σε ερώτηση σχετικά με την Θεία Κοινωνία, είπε ότι εφόσον οι πόρτες είναι κλειστές δεν θα δοθεί «χωρίς να σημαίνει ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει».

«Τον Μάιο θα κοινωνήσουμε όλοι μαζί», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης συμπληρώνοντας ότι με την απόφαση αυτή δίδεται τουλάχιστον η δυνατότητα στους ιερείς να βρίσκονται στο ναό και στους πιστούς να ξέρουν ότι ο ιερέας προσεύχεται για όλους.

Πηγή: dikaiologitika.gr