Ο Α.Σ. «Φαρσάλων Γη» στο πλευρό των κτηνοτρόφων 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Φαρσάλων Γη» και ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων απέστειλαν χθες επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης  με την οποία ζήτησαν να συμπεριληφθεί η επαγγελματική τάξη των κτηνοτρόφων στους αυτοαπασχολούμενους που δικαιούνται να λάβουν την έκτακτη επιχορήγηση των 800 ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή τους «… Είναι τουλάχιστον άδικο, να μας εξαιρείτε από τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος των 800 ευρώ, το οποίο θα χορηγηθεί σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους της χώρας […] Άλλωστε, ως προς τις υποχρεώσεις μας προς το Κράτος, έχουμε – εδώ και πολλά χρόνια – εξομοιωθεί πλήρως με τους ελεύθερους επαγγελματίες (υποχρέωση τήρησης βιβλίων, επιβολή ΦΠΑ, αύξηση φορολογικού συντελεστή και ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του αφορολόγητου πετρελαίου κ.ά.) …».

Εκτός από την έκτακτη επιχορήγηση, οι συνεταιρισμοί ζητούν να ανασταλούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων μέχρι 31.07.2020, να μειωθεί στο 6% ο φορολογικός συντελεστής των ζωοτροφών και να ανασταλεί μέχρι 31.07.2020 η απαλλαγή από το Φ.Π.Α. που έχει χορηγηθεί στις μεταποιητικές επιχειρήσεις γάλακτος και κρέατος, δυνάμει της ΠΟΛ 1167/2015. Όπως εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι, η τελευταία ρύθμιση θα τονώσει τη ρευστότητα, ενώ θα ισοδυναμεί με αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για την πλειονότητα των κτηνοτρόφων που είναι «πιστωτικοί» ως προς το Φ.Π.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο συνεταιρισμοί, με την παραπάνω κίνηση, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι θέλουν και μπορούν να διεκδικούν όχι μόνο για τα μέλη τους, αλλά για το σύνολο των κτηνοτρόφων και των αγροτών της περιοχής.