Ο κορονοϊός “επιταχύνει” την ψηφιακή εποχή

Η έλευση του κορονοϊού στην Ελλάδα και η ανάγκη για ανέπαφη αλλά και γρήγορη εξυπηρέτηση στην καθημερινότητα των πολιτών, επιτάχυνε ακόμα πιο γρήγορα την χρήση των ψηφιακών συναλλαγών, σε υπηρεσίες του δημοσίου και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, θέτοντας σε εφαρμογή τις ψηφιακές παροχές, που είχαν δειλά – δειλά ξεκινήσει στην χώρα μας σε μικρό ποσοστό.

Συγκεκριμένα, πολλές από τις ενέργειες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί εδώ και χρόνια να υλοποιηθούν από το δημόσιο και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, παρατηρούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να επισπεύδονται και να ρίχνονται στην αγορά, ελέω κορονοϊού, και να τίθενται σε εφαρμογή προς εξυπηρέτηση του κοινού.

Ήδη η ψηφιακή μετάλλαξη του δημοσίου κινείται προς τη συγκεκριμένη αναβάθμιση των υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν μία σειρά μέτρων με ταχύτερο ίντερνετ, εξελιγμένες συσκευές, τηλεδιάσκεψη στους ΟΤΑ και στα Υπουργεία, με ψηφιακά μέσα. Όλα αυτά θα επιφέρουν στο κράτος κέρδος μελλοντικά, από την εξοικονόμηση πόρων, με τη λειτουργία κεντρικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων, τα οποία “θα μιλούν μεταξύ τους” και θα βρίσκονται όλα κάτω από την σκέπη, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καλύπτοντας παράλληλα όλες τις ανάγκες των δημοσίων φορέων του τόπου για επικοινωνία. Ο πολίτης θα μπορεί να επισκέπτεται από οποιαδήποτε τοποθεσία μέσω του υπολογιστή του ή μέσω κάποιου υπαλλήλου και θα συνδέεται άμεσα, αναζητώντας τα έγγραφα που χρειάζεται σε πολύ μικρό χρόνο και με μεγάλη ταχύτητα.

Οι επιχειρήσεις έχοντας συνεχώς την στόχευση να αναπτυχθούν, είχαν καταγράψει τις ανάγκες για αλληλεπίδραση και εξυπηρέτηση με τους πολίτες, μέσω ψηφιακών υπηρεσιών, διευρύνοντας τις παροχές τους, μέσω εφαρμογών και κοινωνικών δικτύων Πολλές από αυτές, διαβλέποντας, αυτή την ψηφιακή επανάσταση είχαν προετοιμαστεί, ώστε να ξεπεράσουν ενδεχόμενη ζημία που θα έπληττε τα έσοδα τους στο μέλλον, και είχαν ξεκινήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες με την προμήθεια ανάλογων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών, προγραμματίζοντας σταδιακά την εκπαίδευση του προσωπικού τους, πάνω σε αυτά, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής.

Η Πανδημία ωστόσο δεν επηρέασε μόνο το δημόσιο και τις επιχειρήσεις, ώθησε και την ψηφιακή εκπαίδευση, τόσο για εκπαιδευτικούς, όσο και για μαθητές και φοιτητές. Τα εργαλεία που κυκλοφορούν στην αγορά βοήθησαν στη διδασκαλία μέσω ίντερνετ, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η εκπαιδευτική κοινότητα το ρόλο της. Οι καθηγητές μπορούν να επικοινωνούν με τους μαθητές, να μοιράζονται άμεσα αρχεία με ασκήσεις και να ανταλλάσσουν ερωτήματα χωρίς περιορισμούς, στα μέλη τους, δημιουργώντας αμφίδρομη επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, φωνητικών κλήσεων, ανταλλαγή εικόνων και πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη.

Η τεχνολογία αλλάζει την καθημερινότητα, προς όφελος του πολίτη, ελαχιστοποιώντας έστω και αναγκαία το “ψηφιακό χάσμα” που είχε  δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ εκείνων, που είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκείνους που απείχαν λόγω έλλειψης ψηφιακών μέσων και λόγω ιδεολογίας, με την αξία της ψηφιακής πρόσβασης να γίνεται αναγκαία για τους περισσότερους στα χρόνια και στις καταστάσεις που ζούμε.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!