Κορονοϊός: Ρευστότητα μαμούθ από την ΕΚΤ για να μην καταρρεύσουν οι αγορές

Ποσό 750 δισ. ευρώ για να σταματήσει το ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων ρίχνει στην αγορά η Κριστίν Λαγκάρντ

Σταδιακά και ένα – ένα ρίχνει στην αγορά τα πυρηνικά της όπλα η ευρωζώνη για να ανακόψει το ξεπούλημα στις αγορές εξαιτίας του κορονοϊού. Η προσοχή σήμερα στρέφεται στην αντίδραση των αγορών μετά την απόφαση που ανακοίνωσε νωρίς τα ξημερώματα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διοχέτευση 750 δισ ευρώ για την αγορά ομολόγων μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκε χθες η περιφέρεια της ευρωζώνης και ειδικά η Ιταλία. Την ικανοποίηση της εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση καθώς αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν εξαιρείται από τις ευεργετικές αυτές αποφάσεις, όπως είχε γίνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2015.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η απόφαση της ΕΚΤ, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Χθες το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου σημείωνε νέα άνοδο ακολουθώντας τάση των ομολόγων στην περιφέρεια της ευρωζώνης φθάνοντας άνετα στην περιοχή του 4%.

«Οι εξαιρετικοί καιροί απαιτούν εξαιρετική δράση»  δήλωσε μέσω twitter η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευση μας στο ευρώ» καθώς και ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτει, εντός της δικαιοδοσίας της.

Η κίνηση της ΕΚΤ αντανακλά την μεγάλη ανησυχία στην ευρωπαϊκή οικονομική ηγεσία για την δυναμική που θα έχει η οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη λόγω του παγώματος της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω εφιαλτικών σεναρίων για ύφεση ακόμη και 5% εάν το λοκ – ντάουν συνεχιστεί για 3 μήνες αλλά και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην Ιταλία.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!