Κορωνοϊός: Η Ανγκελα Μέρκελ ανακοινώνει «άνευ προηγουμένου μέτρα» -Κλείνουν τα πάντα στη Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στη Γερμανία.

«Όσο καλύτερα τηρήσει ο καθένας τους κανόνες, τόσο συντομότερα θα περάσει αυτή η φάση». Με αυτή την δήλωση η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πριν από λίγο μέτρα περαιτέρω περιορισμού της λειτουργίας της αγοράς και της κίνησης των πολιτών, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κλείνουν τα πάντα στη Γερμανία λόγω κορωνοϊού

Σε συνεννόηση με τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από όσα πωλούν τρόφιμα, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα βενζινάδικα, τις εταιρίες μεταφορών, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια.

Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη μουσεία, θέατρα, μπαρ, κλαμπ, εκθέσεις, γκαλερί, ζωολογικοί κήποι, καζίνο, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και αθλητικοί χώροι, ενώ απαγορεύεται στο εξής η συγκέντρωση πλήθους σε χώρους όπως πανεπιστήμια και εκκλησίες, αλλά και τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία. Τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει στο σύνολο της χώρας.

Πρωτόγνωρα τα μέτρα για τον κορωνοϊό, λέει η Μέρκελ

«Πρόκειται για μέτρα άνευ προηγουμένου για την χώρα μας, αλλά είναι αναγκαία», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, και επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Μόλις χθες, η Γερμανία ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα με χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο για τον έλεγχο της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, οι Πράσινοι στη Γερμανια ζητούν μια «ασπίδα οικονομικής προστασίας» για την ζώνη του ευρώ για να βοηθηθούν οι χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό: «Ειδικά προς την Ιταλία πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Απαιτείται να τεθούν προληπτικά στη διάθεση (των πληττομένων χωρών της ευρωζώνης) δάνεια, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η κρίση του κορωνοϊού δεν πρέπει να γίνει κρίση του ευρώ», τόνισε σε δηλώσεις της σήμερα στο Βερολίνο η συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Αναλένα Μπέαρμποκ, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

«Τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι πραγματικά δρακόντεια και επεμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική, κοινωνική και την ατομική ζωή. Γι’ αυτό πρέπει πάνω απ’ όλα τα μέτρα που παρεμβαίνουν στα θεμελιώδη δικαιώματα να είναι περιορισμένα χρονικά. Δεν επιτρέπεται να γίνεται ανταγωνισμός μεταξύ των ομοσπονδιακών κρατιδίων, ούτε εντός της Ευρώπης για το ποιός λαμβάνει τα σκληρότερα μέτρα», πρόσθεσε η Μπέαρμποκ.

Πηγή: iefimerida.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!