Κέλλας: Αυστηρούς ελέγχους, πρόγραμματα κατάρτισης αγροτών, αξιοποίηση Αβερωφείου

Θέματα που σχετίζονται με το συνολικό έργο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπως οι έλεγχοι στην αλυσίδα παραγωγής – διακίνησης του γάλακτος και του κρέατος στη χώρα και η παροχή αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, συζήτησε στη συνάντηση εργασίας, που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εστίασε στην αναγκαιότητα αύξησης των ελέγχων για την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων (παράνομων εισαγωγών) αμνοεριφίων, καθώς διανύουμε μία κρίσιμη χρονική περίοδο για την προστασία του εισοδήματος του Έλληνα κτηνοτρόφου, ενόψει και της εορτής του Πάσχα.

Στο ίδιο πνεύμα ο Χρήστος Κέλλας ζήτησε την εφαρμογή της ισχύουσας ΚΥΑ περί αναγραφής της χώρας προέλευσης του κρέατος στις ταμειακές μηχανές, μέσω αυστηρών ελέγχων από τον ΕΛΓΟ και τον ΕΦΕΤ.

Στο τραπέζι έπεσε και η αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα, πάγιο αίτημα όλων των τοπικών φορέων. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση των δύο ανδρών, πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα, με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την αξιοποίησή της. Ωστόσο, πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά ζητήματα, που σχετίζονται κυρίως με τη την καταγραφή περιουσιακών στοιχειών της σχολής, καθώς και τη χρηματοδότηση μελετών για την ανάπλαση- αξιοποίηση κτιρίων, πολλών εκ των οποίων είναι διατηρητέα.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» μέσω του ΚΕΓΕ. Ο Χρήστος Κέλλας ζήτησε αυτά να επικεντρωθούν στους βαμβακοπαραγωγούς (ήδη τρέχει πρόγραμμα στον κάμπο για γεωργικά μηχανήματα, το οποίο είναι περιζήτητο), τους αμβυκούχους (η περιοχή του Τυρνάβου, άλλωστε, έχει παράδοση και πρωτοστατεί στην παραγωγή τσίπουρου), καθώς και να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας Σχολής Κτηνοτροφίας, η οποία θα δώσει προοπτική στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου.