Χαρακόπουλος: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία

«Η πατρίδα βρίσκεται ενώπιον μιας τεράστιας ιστορικής πρόκλησης, κατά την οποία διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της. Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, που γιορτάζουμε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, εδώ στην Τσαριτσάνη, όπου τιμούμε τη μνήμη του μεγάλου δασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Οικονόμου του “εξ Οικονόμων”, κατανοούμε απόλυτα ότι η Ορθοδοξία είναι βασική συνιστώσα της εθνικής μας ταυτότητας, ως πίστη της συντριπτικής πλειονότητας του λαού μας, αλλά και ως βαριά πολιτισμική κληρονομιά». Τα παραπάνω τόνισε από την Τσαριτσάνη της Ελασσόνας ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας, «που συμβολίζει εσαεί τη συμπόρευση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας».

Ο Θεσσαλός πολιτικός παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης του Διδασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Οικονόμου του “εξ Οικονόμων” στην Οικονόμειο Σχολή της Τσαριτσάνης, που διεκδικεί την αναγνώρισή της ως παγκόσμιο μνημείο της UNESCO. Προς τούτο συνεχάρη την πρόεδρο του τοπικού ομίλου της UNESCO κ. Θεοδώρα Κάλλα και την πρόεδρο της εθνικής επιτροπής κ. Καίτη Τζιτζικώστα, που είχαν την πρωτοβουλία να διεκδικήσουν την ένταξη της Σχολής στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως είπε «η επίτευξη αυτό του στόχου θα αναδείξει το έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα της ιστορικής πολίχνης της Τσαριτσάνης, που είναι ευρωπαϊκό και οικουμενικό».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων, επισήμανε ότι «οι στιγμές που βιώνουμε είναι πραγματικά κρίσιμες. Η χώρα δέχεται από την Τουρκία ένα είδος υβριδικού πολέμου. Η Ελλάδα από την εποχή των περσικών πολέμων ήταν ο κυματοθραύστης της εξ ανατολών απειλής και των πιέσεων προς την Ευρώπη. Για να κρατήσουμε, όμως, το ευρωπαϊκό σύνορο χρειαζόμαστε και την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας, ωστόσο, αποτυγχάνουν, καθώς απέναντί τους βρίσκουν απροσπέλαστο τείχος σε ξηρά και θάλασσα. Κι αυτό οφείλεται σε δυο παράγοντες:

Πρώτον, στην ηρωική προσπάθεια των στρατιωτών, των σωμάτων ασφαλείας και των εθνοφυλάκων, που υπερβάλλουν εαυτούς για τη φύλαξη του συνόρου στον Έβρο και στα νησιά του Αρχιπελάγους.

Και δεύτερον, στην ομοθυμία των Ελλήνων, πλην λίγων θλιβερών εξαιρέσεων, για την προάσπιση των συνόρων μας. Η εθνική ενότητα, που εκδηλώνεται με άκρως συγκινητικό τρόπο, ιδίως στην ακριτική Θράκη, συνιστά και την αποστομωτική απάντηση σε όσους ανιστόρητα επιβουλεύονται την ανεξαρτησία και την ελευθερία μας».