Τοποθετούνται 11 κάδοι ανακύκλωσης ρούχων στα Φάρσαλα και στα χωριά

Την έγκριση για τοποθέτηση 11 σημείων, κάδων ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κ.λ.π.), ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Φαρσάλων. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο Δήμος Φαρσάλων  συμμορφώνεται με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που προβλέπουν την κατά το δυνατό χωριστή συλλογή χρησιμοποιημένων ρούχων υποδημάτων με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους ή την ανακύκλωσή τους.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Δέσποινα Συροπούλου , ενημέρωσε το σώμα ότι η συλλογή θα γίνεται με μέσα μεταφοράς της εταιρείας, η προδιαλογή των συλλεγόμενων υλικών, η προώθηση των μη επαναχρησιμοποιημένων υλικών και την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Η υλοποίηση προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης θα έχει τα εξής αναμενόμενα οφέλη για τον Δήμο όπως: Την μείωση των οικιακών αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή σε ποσοστό περίπου 6%, με αποτέλεσμα πολλαπλά περιβαλλοντολογικά και οικονομικά οφέλη, την συμμόρφωση με το εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και κατ’ επέκταση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου την Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Σύμφωνα με την σύμβαση η εταιρεία αναμένεται να αναλάβει την ολοκληρωμένη και αποκλειστική διαχείριση του  των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών. Θα εγκαταστήσει αρχικά 11 κάδους σε σημεία των Φαρσάλων και των χωριών (σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια) που έχουν γνωμοδοτήσει τα τοπικά συμβούλια και η ποιότητα ζωής και αν η εταιρεία κρίνει ότι είναι εφικτό και σκόπιμο να επεκταθεί θα επεκταθεί το δίκτυο.

Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν 11 κάδοι σε σημεία της πόλης αλλά και χωριών: Στην Δημοτική Ενότητα Φαρσάλων, στην Κοινότητα Φαρσάλων, επτά (7) ειδικούς κάδους: Πλατεία Δημοκρατίας Διασταύρωση οδών Λαμίας με Αριστοτέλους (στην εκκλησία Παναγίας), στην οδό Βενιζέλου, δίπλα στο γραφείο του Συλλόγου Φιλανθρωπίας και Ιεραποστολής «Παναγία η Ελεούσα», στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων (πλησίον στο ΚΑΠΗ), στην τρίγωνη πλατεία, στην περιοχή Βαρουσίου, επί της οδού Βενιζέλου, στην διασταύρωση των δρόμων Λαμίας με εργατικές κατοικίες περιοχής Θωμαΐδη (απέναντι από τα ψυγεία Ζαχαρή).

Στην Δημοτική Ενότητα Μεγάλου Ενιπέα, δύο (2) ειδικούς κάδους: Στην Κοινότητα Ευυδρίου, ένα (1) ειδικό κάδο, στην πλατεία του οικισμού Μικρού Ευυδρίου, στην Κοινότητα Σταυρού, ένα (1) ειδικό κάδο έμπροσθεν του Κοινοτικού Καταστήματος, στην Δημοτική Ενότητα Ναρθακίου, στην Κοινότητα Ναρθάκι ένα (1) ειδικό κάδο, στην πλατεία και στην Δημοτική Ενότητα Πολυδάμαντα, στην Κοινότητα Βαμβακούς ένα (1) ειδικό κάδο, στο χώρο πάρκινγκ του πρώην Δημαρχείου Πολυδάμαντα.

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Ίφου, διατύπωσε ερώτημα κατά το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αφορούσε την επανάχρηση μεταχειρισμένων ρούχων προς διάθεση των πολιτών και όχι της εταιρείας, όπως γίνεται εδώ και χρόνια από την Ιεραποστολή έπειτα από διαλογή, ερώτημα τα οποίο απάντησε η αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Συροπούλου, λέγοντας ότι η πρώτη διαλογή γίνεται στην Ιεραποστολή, και ότι οι πολίτες είναι μαθημένοι να προσφέρουν τα καλά ρούχα εκεί. Την περαιτέρω αύξηση σε περισσότερα σημεία και χωριά, ζήτησε ο επικεφαλής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Κων/νος Τύμπας, όπου έλαβε την απάντηση ότι “η τοποθέτηση κάδων γίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια, αν και εφόσον υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου θα επεκτείνουμε το δίκτυο” ανέφερε χαρακτηριστικά η αρμόδια αντιδήμαρχος. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η κ. Ίφου διατήρησε τις επιφυλάξεις, ως προς την λειτουργία του και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων Αποστόλης Αναγνώστου το καταψήφισε.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία