Κέλλας σε Βορίδη: Να μην επιστραφούν οι ενισχύσεις για τη δάσωση γαιών

«Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα μεγάλο θέμα, που απειλεί με αφανισμό ολόκληρα χωριά. Το μέτρο 8.1 της δάσωσης γαιών, που τροποποιήθηκε με ΚΥΑ τον Ιανουάριο του 2015. Ένα πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν το 2000 και έχουμε το εξής παράδοξο.
Όσοι ελέγχθηκαν μετά την ΚΥΑ του 2015 ή δεν ελέγχθηκαν καθόλου, συνεχίζουν να παίρνουν ενισχύσεις από το πρόγραμμα.
Όσοι ελέγχθηκαν πριν τη νέα ΚΥΑ του 2015, όχι μόνο έχουν κοπεί από το πρόγραμμα, αλλά με έγγραφα, που ήρθαν το 2019, τους ζητούν να επιστρέψουν και το σύνολο των ενισχύσεων, που είχαν λάβει.»
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, προσθέτοντας:
«Έχουμε να κάνουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Καταλαβαίνω ότι είναι νομικά περίπλοκο, αλλά εάν δεν το λύσετε εσείς, που είστε διακεκριμένος νομικός, τότε ποιός θα το λύσει; Θέλω να σκύψετε στο θέμα και να βρείτε λύση! Δεν αφορά μόνο το Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας και χωριά των Φαρσάλων, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι προσβλέπουν σε εσάς, γιατί έχετε τις νομικές ικανότητες και μπορείτε να δώσετε λύση!».
Στήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών και συνδεδεμένη για τα αχλάδια
Ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε και από το βήμα της Ολομέλειας τη στήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών, ενώ ζήτησε διόρθωση της αδικίας, που υφίστανται οι αχλαδοπαραγωγοί σχετικά με τη συνδεδεμένη, επισημαίνοντας:
«Έρχομαι ακόμα μια φορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων των αμυγδαλοπαραγωγών του Νομού Λαρίσης, οι οποίοι υπέστησαν ολική καταστροφή από τον παγετό το 2019, σύμφωνα και με την επίσημη πιστοποίηση του ΕΛΓΑ. Οι άνθρωποι αυτοί υπήχθησαν στο πρόγραμμα de minimis και έλαβαν αποζημίωση μόλις 80 ευρώ ανά στρέμμα, που δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα έξοδά τους. Σας ζητώ να επανεξετάσετε τη δυνατότητα υπαγωγής στα ΠΣΕΑ ή την επιπλέον αποζημίωσή τους μέσω νέου προγράμματος de minimis.
Ακόμη, στην κατηγορία των μηλοειδών υπάγονται τα μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια και το 2017 ένας “σοφός” εγκέφαλος, δεν έβαλε στη συνδεδεμένη τα αχλάδια! Γιατί δεν παίρνουν τα αχλάδια συνδεδεμένη; Δεν είναι μηλοειδή; Οφείλετε να το διορθώσετε αυτό!».
Τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στις πρώην ΕΑΣ
Ο κ. Κέλλας επανήλθε και στο θέμα των δεδουλευμένων των εργαζομένων των πρώην ΕΑΣ, σημειώνοντας:
«Πρέπει, οπωσδήποτε, να λάβετε μέριμνα για τα δεδουλευμένα χρήματα των εργαζομένων στις υπό εκκαθάριση ΕΑΣ. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση και με τον ν. 4384/2016, που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται προτεραιότητα κατά την εκκαθάριση στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν τίποτα».
Περισσότερη αυτονομία
Κλείνοντας την ομιλία του, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς των αγροτικών συνεταιρισμών «συνιστά ένα εργαλείο για τους αγρότες, με οποίο θα μπορούν να στηρίξουν την παραγωγή τους και να σχηματίσουν δικά τους αυτόνομα δίκτυα εμπορίας των υψηλής ποιότητας προϊόντων».

Δείτε το βίντεο εδώ: