«Ασφυκτικό» το κλίμα στον Εβρο: 9.972 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα σε μια μέρα

Ολοένα και πιο ασφυκτικό γίνεται το κλίμα στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο, αφού χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν τις οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας.

Συγκεκριμένα, από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9972 άτομα. Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. ‘Ερχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία. Ο στρατός καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες.

Νέα οργανωμένη μαζική κίνηση τα ξημερώματα

Γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως. Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο Ελληνικό έδαφος.

Χθες, κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες  μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν.

Στον Εβρο Παναγιωτόπουλος και Στεφανής

Στον ‘Εβρο βρίσκονται από το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Αλκ. Στεφανής.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Στεφανής εξήρε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το έργο των ενόπλων δυνάμεων και έκανε λόγο για δεύτερη μέρα έντασης, υπογραμμίζοντας πως όλοι αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή αλλά σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες πρέπει να δείξουν ομοψυχία. Επίσης παρατήρησε πως οι ροές προσφύγων και μεταναστών είναι αδύνατον να έρχονται στο σύνολο τους από την Ιντλίμπ, ενώ εκτίμησε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπαίνουν στην διαδικασία να περιορίσουν τον ερχομό τους προς τα σύνορα.

Συνεχίζεται η τουρκική προπαγάνδα

Την ίδια στιγμή, η τουρκική προπαγάνδα καλά κρατεί, με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να υποστηρίζει πως 76.358 πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταλείπουν την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο Σοϊλού ανέφερε πως «μέχρι τις 9.55 (ώρα Τουρκίας) ο αριθμός των προσφύγων που έφυγαν για Ευρώπη μέσω Αδριανούπολης είναι 76.358. Ανοίξαμε τις πόρτες. Οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να μείνουν στην Τουρκία ή να αποχωρήσουν», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.