Κλειστά τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές (εικόνες)

Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν με κάθε τρόπο στην ελληνική πλευρά και έτσι κατά διαστήματα σπρώχνουν τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς που βρίσκονται στο σημείο. Εκείνοι τους απωθούν και δεν τους επιτρέπουν να περάσουν.

Η Τουρκία δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την αλλαγή της πολιτικής της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι αναμένουν από την Άγκυρα να «συγκρατήσεις τις ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Από τη δική μας πλευρά η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας είναι ακόμα σε ισχύ και περιμένουμε την Τουρκία να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της. Οι τουρκικές Αρχές έχουν δεσμευτεί επισήμως ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική, οπότε αυτό περιμένουμε να κρατήσει το λόγο της.

μετανάστες - Τουρκία -  Ελλάδα

προσφυγικό - πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία ανακοίνωσε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί μαζική εισροή μεταναστών στο έδαφος της.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα γίνονται συσκέψεις, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ.

Στον Έβρο, εξάλλου, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων για την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων-μεταναστών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, μετέβησαν, εκτάκτως, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ.Πλακιωτάκης και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θ. Κλιάρης

Τα τουρκικά Μέσα μεταδίδουν από τα ξημερώματα εικόνες από καραβάνια μεταναστών να κατευθύνονται στην Ελλάδα τόσο από την Αδριανούπολη, όσο και από τα τουρκικά παράλια. Στη Λέσβο έφτασε, άλλωστε το πρωί σκάφος με 15 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά απο πολύωρη σύσκεψη υπο τον Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε την διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα του Μεταναστευτικού.

Σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «οι Τουρκικές απειλές για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, οδηγούν σε κατάρρευση την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Η Κυβέρνηση οφείλει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα και να αποσυμφορήσει τα νησιά. Μετά την κατάρρευση της κοινής δήλωσης με την Τουρκία η Ευρώπη οφείλει επιτακτικά να αναλάβει τις ευθύνες της».

Δείτε live εικόνα

LIVE from Turkey-Greece border as refugees are en route to Europe

Live from Turkey-Greece border as refugees are en route to Europe

Posted by Ruptly on Friday, February 28, 2020

Πηγή: ant1news.gr