Άδειες σε δύο εβδομάδες για τα νέα φωτοβολταϊκά

Γλιτώνουν 2 – 4 χρόνια αναμονής οι επενδυτές με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που συζητείται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. «Έκρηξη» αιτήσεων για έργα συνολικής ισχύος 13,8 GW τον Δεκέμβριο.

Ακόμη και τέσσερα χρόνια ταλαιπωρίας από το σημερινό αδειοδοτικό γολγοθά θα γλιτώνουν από τον Ιούνιο και μετά όσοι ξεκινούν μια νέα επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε αυτό οδηγεί η κατάργηση της περίφημης άδειας παραγωγής που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το οποίο συζητείται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. Από τον Ιούνιο και μετά, η άδεια παραγωγής αντικαθίσταται με μια απλή βεβαίωση που θα χορηγεί στον επενδυτή μέσα σε δύο εβδομάδες το υπό σύσταση νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ, γεγονός που σημαίνει ότι ο ίδιος θα γλιτώνει συνολικά από δύο μέχρι και… τέσσερα χρόνια γραφειοκρατίας.

Σήμερα για να πάρει κάποιος άδεια παραγωγής από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θέλει για όλη την αδειοδοτική διαδικασία περίπου 6-7 χρόνια, εκ των οποίων μόνο τα 2 – 4 «τρώει» η άδεια παραγωγής. Χαρακτηριστικό είναι ότι όποιος είχε υποβάλει αίτημα στη ΡΑΕ τον Ιούνιο του 2018, ακόμη περιμένει να πάρει την άδεια παραγωγής, παρ’ ότι έχουν έκτοτε περάσει 21 ολόκληροι μήνες.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά τη νέα φρενίτιδα των τελευταίων μηνών γύρω από τα φωτοβολταϊκά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στον κύκλο αιτήσεων του Δεκεμβρίου κατατέθηκαν φάκελοι για νέα έργα συνολικής ισχύος 13,8 GW, δηλαδή σχεδόν όσα είχαν υποβληθεί συνολικά στην τριετία 2016-2019.

Αν, λοιπόν, για να δοθεί μια άδεια παραγωγής στα παλιά έργα απαιτούνταν 21 μήνες, πλέον, μετά τον υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων, η αγορά είχε υπολογίσει ότι για τα καινούργια θα χρειάζονταν μέχρι και 4 χρόνια. Στο εξής, η αντικατάσταση της άδειας παραγωγής με τη βεβαίωση που θα χορηγεί το Ηλεκτρονικό Μητρώο σημαίνει ότι για όσους συμμετάσχουν τον Ιούνιο στον επόμενο κύκλο αιτήσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η 4ετία μειώνεται στις 2 εβδομάδες.

Εκκρεμούν 1.891 άδειες από το 2016

Το ερώτημα βέβαια είναι τι γίνεται με τις 1.900 περίπου παλιές αιτήσεις που εκκρεμούν στη ΡΑΕ. Επιδιώκεται να εκκαθαριστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκειμένου αυτή να αποφορτιστεί από ένα μεγάλο φόρτο γραφειοκρατικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι σήμερα οι χρόνοι εξέτασης των φακέλων για έκδοση άδειας παραγωγής υπερβαίνουν τους 18 μήνες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που είχε πρόσφατα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, σε σύνολο 2.346 αιτήσεων έκδοσης άδειας παραγωγής που έχουν κατατεθεί από το 2016, εκκρεμούν ακόμη σήμερα οι 1.891.

Ταυτόχρονα έρχονται και άλλες ριζικού τύπου παρεμβάσεις στα υπόλοιπα στάδια αδειοδότησης καθώς, ως γνωστόν, η άδεια παραγωγής είναι μόνο η αρχή της ταλαιπωρίας των επενδυτών.

Καταργείται το τέλος για την διακράτηση άδειας παραγωγής, αλλά και η υποχρέωση να αποδείξει ο επενδυτής την χρηματοδοτική του δυνατότητα (Letter of Intent από τραπεζικό ίδρυμα). Επίσης οι επενδυτές δεν θα πληρώνουν πλέον παράβολο εξέτασης της αίτησης, παρά εισάγεται η καταβολή άπαξ του ειδικού τέλους υπέρ ΕΛΑΠΕ. 

Και για να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά σωρευμένων αιτήσεων ΑΠΕ που δεν μετουσιώνονται ποτέ σε έργα, στο εξής ο επενδυτής υποχρεούται να υποβάλει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) εντός 6 μηνών από την ημέρα που έλαβε την βεβαίωση. Αν του ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία, υποχρεούται επίσης να τα δώσει εντός 6 μηνών.

Στην ίδια λογική με τα παραπάνω, από την στιγμή ο επενδυτής που θα πάρει την Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών (ΑΕΠΟ) υποχρεούται άμεσα, δηλαδή εντός 2 μηνών, να αιτηθεί οριστική προσφορά σύνδεσης. Όλες αυτές οι διευκολύνσεις δεν αφορούν τα λεγόμενα «ειδικά έργα», όπως τα αιολικά με υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση ή τα ιδιαιτέρως μεγάλα projects AΠΕ, τα οποία ακριβώς λόγω συνθετότητας και πολυπλοκότητας θα συνεχίσουν να αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

PwC: Πρωταθλητής τα ενεργειακά στις φετινές επενδύσεις

Στην πράξη, τα παραπάνω αναμένεται να λειτουργήσουν ως καταλύτης που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην «πράσινη» ενεργειακή αγορά. Σε μια συγκυρία όπου η αγορά έχει «ζεσταθεί» με νέα deals στα φωτοβολταϊκά (ΕΛΠΕ- Juwi, Mytilineos-Motor Oil), τράπεζες που ξαναζωντανεύουν τις γραμμές χρηματοδότησης και μικροεπενδυτές που «βλέπουν» σημαντικές αποδόσεις στα λεγόμενα 500άρια, η απλοποίηση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος μόνο καλύτερα νέα μπορεί να φέρει.

Τα ενεργειακά άλλωστε και κυρίως οι «πράσινες» επενδύσεις πρόκειται να αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές της φετινής χρονιάς, όπως τονίζει και στην έκθεση που παρουσίασε χθες η PwC. Εσχάτως την πόρτα της ελληνικής αγοράς «χτυπά» καινούργιο χρήμα από μεγάλα ευρωπαικά και αμερικανικά funds, που είναι έτοιμα να κάνουν πρεμιέρα στον χώρο, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει. Τέτοια funds, όπως oι αμερικανικές Blackstone και Quantum, η Cubico, η δανέζικη CIP και η αραβική Maasdar, θέλουν να επενδύσουν 250-500 εκατ. ευρώ το καθένα μέσα στην επόμενη πενταετία, δημιουργώντας ένα επενδυτικό κύμα γύρω στα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με όσα είπε προ ημερών (στον “Φιλελεύθερο”) ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Πηγή: businessdaily.gr