Ερώτηση Βελόπουλου στην Βουλή για την ύδρευση των Φαρσάλων

Κύριοι κύριοι Υπουργοί,

(πηγή εφ. Ελευθερία (13/02/20)

Αγανάκτηση προκαλεί στους κατοίκους της πόλης των Φαρσάλων το πρόβλημα  ύδρευσης στην πόλης τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες τους είναι ένα πρόβλημα το οποίο βασανίζει στην πόλης τους για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Αναφέρουν επίσης ότι, ερευνητές, πανεπιστημιακοί, και όσοι ασχολούνται με το νερό, όλοι συμφωνούν ότι η ρύπανση του νερού με νιτρικά οφείλεται κυρίως από τη χρήση λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες. Υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών άνω του επιτρεπτού ορίου των 50mg/l, καθιστούν αυτομάτως το νερό απαγορευμένο και μη πόσιμο.

Η υδροδότηση της πόλης καλύπτεται σήμερα από νερό που αντλείται από τρεις διαφορετικές γεωτρήσεις, οι δυο εξ αυτών στην περιοχή του Σταθμού Φαρσάλων και η άλλη βορειοανατολικά της πόλης, κοντά στην οδό Βόλου. Αν και ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο, το νερό στα Φάρσαλα, η συγκέντρωση νιτρικών κινείται σταθερά πάνω από τα 40 mg/l για πολλά χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες.

Λίγοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να πίνουν νερό από την βρύση, με τους περισσότερους να καταφεύγουν στην λύση των εμφιαλωμένων, λύση η οποία είναι επιζήμια για τον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στην λύση συλλογής νερού και μεταφοράς από χωριά που έχουν νερό κατάλληλο, ακόμα και σε ελεύθερες βρύσες  κυρίως στα ορεινά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ Υπουργοί

1.Τι προτίθενται να πράξουν τα Υπουργεία σας, κατά τη δικαιοδοσία που τους αναλογεί, ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα  ύδρευσης στην πόλη των Φαρσάλων;

2. Τι προτίθενται να πράξουν τα Υπουργεία σας, κατά τη δικαιοδοσία που τους αναλογεί, ώστε σταματήσει άμεσα η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με νιτρικά, που οφείλεται κυρίως στη  χρήση λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες, στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ