Γλυπτά Παρθενώνα: Τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας στη συμφωνία για το Brexit

Διαψεύδουν οι ελληνικές Αρχές το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Ελλάδα αποτελεί προϋπόθεση για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Το προσχέδιο των διαπραγματεύσεων, άρθρο του οποίου επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, πρόκειται να ολοκληρωθεί  σήμερα και θέτει τις παραμέτρους για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με αυτό, στο κείμενο των προϋποθέσεων για την εμπορική συμφωνία συμπεριλαμβάνεται μια παράγραφος που αφορά στην κλοπή πολιτιστικών αντικειμένων.

Στη συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται η ανάγκη να αντιμετωπιστούν «ζητήματα που αφορούν στην επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τις χώρες καταγωγής τους».

Μάλιστα, το Bloomberg επικαλείται την μαρτυρία ενός αξιωματούχου που λέει ότι αυτό είναι άμεση αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα που άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ωστόσο, η παράγραφος εισήχθη στο κείμενο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό τόπο προορισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από πρόταση που υποστηρίχθηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο.

Δεν αφορά δηλαδή συγκεκριμένα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά γενικότερα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. «Η θέση της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων είναι πάγια», σχολίασε η διπλωματική πηγή.

Πηγή: naftemporiki.gr