Φόρος τιμής στον ήρωα Ταγματάρχη Γεώργιο Κατσάνη από Φαρσαλινούς

“Ηχηρό” Φαρσαλινό παρόν δόθηκε στον επαναπατρισμό και ταφή των οστών του διοικητή της 33ης μοίρας καταδρομών ταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη, που έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Οι συντοπίτες μας Γκατζόγιας Νικόλαος, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και Στατήρης Κωνσταντίνος, ιατρός παθολόγος, με τον Λαρισαίο φίλο τους Γρηγορίου Θεόδωρο, ταξίδεψαν στο ακριτικό Σιδηρόκαστρο το πρωί του Σαββάτου (15/02) και παραβρέθηκαν στην φορτισμένη συγκινησιακά τελετή που έγινε μετά την ανεύρεση και ταυτοποίηση των οστών του Κατσάνη.

Ο ηρωικός καταδρομέας έπεσε τον Ιούλιο του 1974 στις παρυφές του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο της μαρτυρικής Κύπρου, λέγοντας με την θυσία του το μεγάλο ΟΧΙ στους τούρκους εισβολείς που βάναυσα καταπάτησαν την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την ελευθερία της Μεγαλονήσου. Πρόμαχος της προαιώνιας ελληνικής ιδέας, πιστός στους στρατιωτικούς του όρκους και άξιος συνεχιστής παραδόσεων φιλοπατρίας και αυτοθυσίας, ο Κατσάνης απέδειξε ότι ο ελληνισμός ποτέ δεν θα πάψει να διαθέτει εφεδρείες ηρώων.

Οι δύο συντοπίτες μας βρέθηκαν με βετεράνους των πολεμικών γεγονότων του 1974. Συνομίλησαν επίσης με τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ Χρήστο Μανωλά, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν οι ελληνικές μονάδες καταδρομών στην μαρτυρική Κύπρο, το δύσκολο εκείνο καλοκαίρι, αποτρέποντας την κατάληψη του αεροδρομίου της Λευκωσίας από τους εισβολείς και προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση κατά τη διάρκεια του Αττίλα 2 στην περαιτέρω προώθηση των Τούρκων στην πρωτεύουσα της Μεγαλονήσου.

Οι κ.κ. Γκατζόγιας και Στατήρης  συγκινήθηκαν ιδιαίτερα όταν αντάλλαξαν σκέψεις με την κόρη του πεσόντα ταγματάρχη και όταν φωτογραφήθηκαν με τους συμπολεμιστές του – της 33ης μοίρας – που ταξίδεψαν από την Κύπρο, με φόντο τον ανδριάντα του στην κεντρική πλατεία του Σιδηροκάστρου. Οι δύο Φαρσαλινοί δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πόλη μας για να τιμηθούν οι Έλληνες καταδρομείς και να  προβληθούν οι καταδρομικές αξίες και παραδόσεις.