Κόκκαλης: Μέριμνα για να αναπληρωθεί θέση καρδιοχειρουργού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας

Στη βουλή φέρνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, το θέμα της έλλειψης ενός καρδιοχειρουργού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. 

Πρόκειται για θέση την ποία αυτή τη στιγμή κατέχει ο διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής κ. Νίκος Τσιλιμίγκας, ο οποίος όμως το καλοκαίρι συνταξιοδοτείται.

Γι’ αυτό, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, ο κ. Κόκκαλης ζητά μέριμνα για την πρόσληψη ειδικευμένου γιατρού ο οποίος θα διενεργεί αυτοδύναμα καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Αναλυτικά η ερώτηση: «Το καλοκαίρι του 2020, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Λάρισας ο καρδιοχειρουργός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Καρδιάς, Αγγείων και Θώρακα κ.Νικόλαος Τσιλιμίγκας συνταξιοδοτείται. 

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μεγάλο κενό, καθώς θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα, ειδικά με την αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών περιστατικών. 

Σε περίπτωση που «χηρεύσει» η θέση, οι ασθενείς δεν θα μπορούν πλέον να χειρουργηθούν στο ΠΓΝΛ, καθώς οι γιατροί που θα μείνουν πίσω στην κλινική δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό και ίσως να καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά των ασθενών και εκτός Νομού. 

Όλοι οι υπόλοιποι ιατροί που εργάζονται στην Καρδιοχειρουργική κλινική έχουν εξειδίκευση στη θωρακοχειρουργική, επομένως, δεν υπάρχει άλλος καρδιοχειρουργός για να αντικαταστήσει τον κ. Τσιλιμίγκα μετά την συνταξιοδότησή του. Σήμερα υπηρετούν έξι – εφτά γιατροί θωρακοχειρούργοι στην Καρδιοχειρουργική κλινική, όλοι τους με τον βαθμό του Διευθυντή ΕΣΥ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι υπάρχει και μια δυσκολία με την συγκεκριμένη ειδικότητα, εφόσον είναι μια συνδυαστική ειδικότητα και συνήθως οι γιατροί έχουν είτε καρδιοχειρουργική είτε θωρακοχειρουργική εξειδίκευση. 

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην τελευταία προκήρυξη για θέσεις γιατρών δεν υπήρξε κανείς προγραμματισμός για ενδεχόμενη αναπλήρωση του κενού που θα προκύψει λίαν συντόμως, καθώς δεν περιλαμβάνεται αντίστοιχη ειδικότητα καρδιοχειρουργού για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. 

Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι στην ανακοινωθείσα προκήρυξη των τελευταίων ημερών για πρόσληψη 23 γιατρών στο Πανεπιστημιακό δεν υπάρχει θέση καρδιοχειρουργού, αντιθέτως προβλέπεται η πρόσληψη ενός ακόμη ιατρού με εξειδίκευση στην θωρακοχειρουργική.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για την πρόσληψη ιατρού-εξειδικευμένου, ο οποίος να διενεργεί αυτοδύναμα καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας;»