Στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμαρχος Φαρσάλων για χρηματοδότηση έργων πόσιμου νερού στα Φάρσαλα – Από ποια περιοχή εξετάζεται η μεταφορά νερού και γιατί;

Στο Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες για λύση στο υδρευτικό της πόλης των Φαρσάλων, μέσω χρηματοδότησης έργων ύδρευσης που θα φέρουν καθαρό και πόσιμο νερό στην πόλη των Φαρσάλων, πρόβλημα το οποίο βασανίζει για τουλάχιστον δύο δεκαετίες τους Φαρσαλινούς.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου με τους συνεργάτες του, θα μεταβεί σήμερα στην Αθήνα σε προγραμματισμένη σύσκεψη στη 1 το μεσημέρι,  με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τους τεχνικούς του υπουργείου, έπειτα από την δέσμευση του δεύτερου – από το δημοτικό κατάστημα την περασμένη Κυριακή – για οριστική επίλυση του προβλήματος με την ύδρευση στα Φάρσαλα «εντός τετραετίας».

Ερευνητές, πανεπιστημιακοί, και όσοι ασχολούνται με το νερό, όλοι συμφωνούν ότι η ρύπανση του νερού με νιτρικά οφείλεται κυρίως από τη χρήση λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες. Υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών άνω του επιτρεπτού ορίου των 50mg/l, καθιστούν αυτομάτως το νερό απαγορευμένο και μη πόσιμο.

Η υδροδότηση της πόλης καλύπτεται σήμερα από νερό που αντλείται από τρεις διαφορετικές γεωτρήσεις, οι δυο εξ αυτών στην περιοχή του Σταθμού Φαρσάλων και η άλλη βορειοανατολικά της πόλης, κοντά στην οδό Βόλου. Αν και ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο, το νερό στα Φάρσαλα, η συγκέντρωση νιτρικών κινείται σταθερά πάνω από τα 40 mg/l για πολλά χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες.

Λίγοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να πίνουν νερό από την βρύση, με τους περισσότερους να καταφεύγουν στην λύση των εμφιαλωμένων, λύση η οποία είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και επιζήμια για τον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στην λύση συλλογής νερού και μεταφοράς από χωριά που έχουν νερό κατάλληλο, ακόμα και σε ελεύθερες βρύσες – κυρίως στα ορεινά – μόνο που αντί για στάμνες των παλαιών χρόνων, φέρουν μαζί τους τελάρα με άδεια πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, ώστε να μεταφέρουν “καθαρό” νερό στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε” η λύση που εξετάζεται και αναμένεται να προταθεί,  είναι η χρηματοδότηση έργων και η μεταφορά νερού από τα ορεινά του δήμου και συγκεκριμένα από περιοχή του πρώην Δήμου Ναρθακίου, που η συγκέντρωση νιτρικών κινείται σε χαμηλά έως και μηδενικά επίπεδα, καθιστώντας το νερό, εξαιρετικής ποιότητας.

Η τελική λύση που θα προκύψει, θα γίνει κατόπιν συζήτησης των δύο πλευρών και θα αφορά το ύψος χρηματοδότησης, την εξεύρεση της απαραίτητης πίστωσης και το χρονοδιάγραμμα του έργου, ώστε να λυθεί μελλοντικά μια για πάντα το πρόβλημα ύδρευσης που βασανίζει τα Φάρσαλα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία