Ξέρετε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το φτέρνισμα ή ο βήχας σας;

To φτέρνισμα και ο βήχας είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους ταξιδεύουν τα μικρόβια και η απόσταση που καταφέρνουν να διανύσουν είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Κατά μέσο όρο, με το φτέρνισμα τα σταγονίδια από το στόμα εκτοξεύονται σε απόσταση 2 μέτρων το πολύ. Αλλά για σωματίδια μικρότερου μεγέθους, όπως τα μικρόβια, η απόσταση αυτή μπορεί να φτάσει και τα 2,5μ. ή και περισσότερο.

Αυτό οφείλεται σε ένα “νέφος” σταγονιδίων, το οποίο τα διατηρεί περισσότερο χρόνο σε κατάσταση αερομεταφοράς, σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν και αναλύθηκαν από επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Επιπλέον, ένα ιδιαίτερα δυνατό φτέρνισμα μπορεί να εκτοξεύσει σταγονίδια σε ταχύτητες έως και 160 χλμ/ώρα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στην Αγγλία.

Αυτά τα σωματίδια μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια και να μεταδώσουν μολυσματικές ασθένειες όπως η γρίπη, η ιλαρά κ.α

Φυσικά θα γνωρίζετε πώς, αν νιώθετε την ανάγκη να βήξετε ή να φτερνιστείτε, θα πρέπει να καλύψετε τη μύτη και το στόμα σας με μαντήλι ενώ αν δεν υπάρχει διαθέσιμο, καλό είναι να  καλύψετε το στόμα σας με το εσωτερικό του αγκώνα σας. Αυτό θα εμποδίσει τα μικρόβια από το να γίνουν αερομεταφερόμενα ενώ θα τα κρατήσετε μακριά από τις παλάμες σας.

Αν φτερνιστείτε ή βήξετε στις παλάμες σας, πρέπει να πλύνετε καλά τα χέρια σας αμέσως με νερό και σαπούνι ή αν δεν μπορείτε να τα βρείτε εκείνη τη στιγμή, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό χεριών με 60% οινόπνευμα.

Προσοχή! Δεν είναι καλό να καταπιέζετε το φτέρνισμα για να οποιοδήποτε λόγο. Σύμφωνα με την ωτορινολαρυγγολόγο δρ. Aliison Catlett Woodall από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Αρκάνσας “πριν από το φτέρνισμα, ένα σημαντικό ποσό πίεσης του αέρα συσσωρεύεται στους πνεύμονες κατά την προετοιμασία του της άμεσης εκκένωσης της ρινικής κοιλότητας. Αν το φτέρνισμα συγκρατείται κλείνοντας την μύτη ή κρατώντας το στόμα κλειστό, αυτό ωθεί τον πεπιεσμένο αέρας πίσω στην ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσα στην κοιλότητα του μέσου ωτός” εξηγεί η γιατρός.

therapies.gr