Το κόλπο για να καθαρίσετε κρεμμύδια χωρίς… δάκρυα

Και σε ποιον δεν έχει συμβεί να καθαρίζει κρεμμύδια για μαγείρεμα ή σαλάτα, ή ακόμα και να βρίσκεται στον ίδιο χώρο, όπου κάποιος άλλος κόβει κρεμμύδια, και να τους πιάνουν όλους… τα κλάματα.

Αν, όμως, ξέρατε τι είναι ακριβώς εκείνο που προκαλεί δάκρυα στα μάτια όταν καθαρίζετε κρεμμύδια, τότε θα βάζατε τα… κλάματα από τα γέλια για το πόσο εύκολο είναι να μην σας συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον.

Η επιστημονική εξήγηση, όπως αναφέρει το queen.gr, πάει κάπως έτσι: Η ρίζα του κρεμμυδιού περιέχει θείο, το οποίο, όταν κόβετε την ρίζα, απελευθερώνεται στον αέρα. Το θείο αναμιγνύεται με το οξυγόνο στην επιφάνεια των ματιών μας και δημιουργεί θειικό οξύ. Αυτό το οξύ στη συνέχεια μας αναγκάζει να δακρύζουμε.

Η λύση είναι απλή: Μην τεμαχίζετε την ρίζα του κρεμμυδιού!

Για να αποφύγετε αυτή την ενοχλητική χημική αντίδραση στα μάτια σας, πρέπει να αποφύγετε την απελευθέρωση του θείου στον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην τεμαχίσετε την ρίζα του κρεμμυδιού. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να βγάλετε ολόκληρη την ρίζα από το κρεμμύδι με μια μεγάλη φέτα.