Μια ελληνική start up πρωτοπορεί στον αγώνα κατά της νόσου του Πάρκινσον

Μία ελληνική start up επιχείρηση διακρίνεται για το έργο της στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον, με διεθνείς βραβεύσεις και διακρίσεις, αλλά και χρηματικές επιχορηγήσεις να ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τη δραστηριότητά της.

Πρόκειται για την εταιρεία SyNoesis Therapeutics, που μάλιστα το 2018 βραβεύτηκε με μία από τις υψηλότερες διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Κέρδισε το 1ο βραβείο του διαγωνισμού European Health Catapult της κατηγορίας Biotech που απονέμεται από το EIT Health. Η έρευνα της ομάδας της SyNoesis Therapeutics στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί το Πάρκινσον και άλλες παρόμοιες ασθένειες, εκτιμήθηκε δεόντως από την αξιολόγηση του δικτύου, το οποίο απέδωσε στην ελληνική start up ένα βραβείο τεράστιας ηθικής και πρακτικής σημασίας: Μια μεγάλου ύψους χρηματοδότηση και διασυνδέσεις με τους κορυφαίους επενδυτές, εταιρίες και οργανισμούς, στον ευρωπαϊκό χώρο της Υγείας.

Το Πάρκινσον είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος. Υπολογίζεται πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από Πάρκινσον παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2040. Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι στην Ευρώπη ζουν σήμερα δύο εκατομμύρια ασθενείς, από τους οποίους οι 25.000 στην Ελλάδα. Το κόστος διαχείρισης της νόσου στη Γηραιά Ήπειρο υπερβαίνει τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η SyNoesis Therapeutics «απαντά» σε τρία προβλήματα ασθενών με Πάρκινσον

Η start up εταιρεία βιοτεχνολογίας SyNoesis Therapeutics εργάζεται κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, με όραμα να θεραπεύσει τη νόσο του Πάρκινσον. Πρώτο βήμα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, τόσο με το τέλος της εξέλιξης της νόσου, όσο και με την αποτροπή της εγκεφαλικής εξασθένησης του ασθενούς. Μέσα από την έρευνα και την ανάπτυξη χημικών μορίων που μπορούν να εξελιχθούν σε φάρμακα, η SyNoesis Therapeutics σκοπεύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, διαμέσου της εξάλειψης των συμπτωμάτων και της περαιτέρω εξέλιξης της νόσου.

Συγκεκριμένα η SyNoesis Therapeutics επιχειρεί να απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους ασθενείς με Πάρκινσον:

  • Το ότι η παθολογία της νόσου επιδεινώνεται συνεχώς. Δεν υπάρχει τίποτα για να σταματήσει η συνεχής επιδείνωση που προκύπτει από το γεγονός πως ο οργανισμός εμφανίζει ανεπάρκεια ντοπαμίνης.
  • Το ότι η τρέχουσα θεραπεία (λεβοντόπα), προκαλεί σοβαρές παρενέργειες με την πάροδο του χρόνου.
  • Το ότι το 40% με 70% των ασθενών πάσχουν από κατάθλιψη.

Μέσω της έρευνας, η SyNoesis Therapeutics έχει αναπτύξει θεραπευτικές μεθόδους που αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις ανάγκες in vivo σε διάφορα μοντέλα ποντικιών, καθώς προστατεύουν τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες, αυξάνουν φυσιολογικά τη βιοσύνθεση της ντοπαμίνης ώστε να αντικατασταθεί η λεβοντόπα και μάλιστα χωρίς παρενέργειες και αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, που έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Πηγή: cnn.gr