Η μυρωδιά που ενισχύει τη μάθηση κατά τη διάρκεια του ύπνου!

Ποιος δεν θα ήθελε να μπορεί να μαθαίνει χωρίς να χρειάζεται να κοπιάσει και μάλιστα κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Σε έρευνα σε εργαστήριο ύπνου, οι επιστήμονες σύμφωνα με το onmed.gr, διαπίστωσαν την υποστηρικτική επίδραση των οσμών στη διαδικασία της μάθησης.

Για τις ανάγκες την έρευνας, μαθητές σε δύο τάξεις έμαθαν αγγλικό λεξιλόγιο -με και χωρίς αρωματικά στικ- στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη νύχτα. Βρέθηκε ότι οι μαθητές που μύριζαν τα στικ, θυμούνταν πολύ καλύτερα το λεξιλόγιο.

Ο Δρ Jürgen Kornmeier από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, έδειξε ότι τα αρώματα δρουν υποστηρικτικά και έχουν αποτέλεσμα στην καθημερινότητα, μπορούν κατά συνέπεια να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα.

Ο ερευνητής και η δασκάλα Franziska Neumann πραγματοποίησαν αρκετά πειράματα σε 54 μαθητές σε σχολείο της Γερμανίας.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα εξέτασης έπρεπε να βάλουν στικ με άρωμα τριαντάφυλλου στο γραφείο τους στο σπίτι, ενώ μάθαιναν αγγλικό λεξιλόγιο, και στο κομοδίνο τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε άλλο πείραμα έβαλαν στικ και στο τραπέζι δίπλα τους κατά τη διάρκεια εξέτασης λεξιλογίου στο σχολείο, στο πλαίσιο διαγωνίσματος.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα τεστ για τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν αρωματικά στικ.

Οι μαθητές που εισέπνεαν άρωμα είχαν κατά 30% καλύτερες επιδόσεις όταν τα αρωματικά στικ χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της μάθησης και του ύπνου. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η χρήση των στικ κατά το τεστ λεξιλογίου ενισχύει τη μνήμη.

Φάνηκε επίσης ότι το άρωμα δρα όταν είναι παρόν όλη τη νύχτα. Η έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολη τη μάθηση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.