Καιρός: Βροχές και χιόνια την Τετάρτη

Ραγδαία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών προβλέπεται σε ολόκληρη τη χώρα. Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία από το μεσημέρι στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά, βαθμιαία έως αργά τη νύχτα σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά, σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα κεντρικά ηπειρωτικά, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα, θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση από τα βόρεια.

Στην Αττική θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και προς το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στην Πάρνηθα και από τη νύχτα στα υπόλοιπα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 με 6, που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου και θα σημειώσει αισθητή πτώση μετά το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά και από το μεσημέρι στα ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνια αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά και από το μεσημέρι και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 6 με 7 και στην κεντρική Μακεδονία έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο ο ουρανός θα είναι συννεφιασμένος, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το μεσημέρι και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου και στα νότια από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Σε ορισμένες περιοχές της Ηπείρου θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά και από το μεσημέρι στα ημιορεινά. Σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια από τις πρωινές ώρες στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια δυτικοί-νοτιοδυτικοί 6 με 7 και γρήγορα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στα βόρεια αναμένεται να είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα επικρατήσουν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες , ενώ θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες αργά το βράδυ θα είναι πιθανώς τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω πτώση τη νύχτα.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά έως 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με πρόσκαιρη εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα καταγράψει αισθητή πτώση από το μεσημέρι στα βόρεια.

Ο καιρός την Πέμπτη
Βαρυχειμωνιά θα επικρατήσει την Πέμπτη στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά, θα αναπτυχθούν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια με βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, έως τις πρωινές ώρες στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, έως το μεσημέρι στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες και έως το βράδυ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά-ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, που πρόσκαιρα κατά τόπους, κυρίως στα βόρεια, θα είναι πυκνές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6-7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση στα δυτικά το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα, θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5-7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους 6-8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα ηπειρωτικά, κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.