Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός του 2020 – Τι συζητήθηκε στην συνεδρίαση

Σε καλό κλίμα, παρά τις αντίθετες απόψεις των παρατάξεων του δήμου Φαρσάλων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο οικονομικός προϋπολογισμός του έτους 2020, με 18 ψήφους υπέρ έναντι 9 κατά στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων. Συγκεκριμένα θετικά ψήφισε η πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου Μάκη Εσκίογλου, η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης της κ. Ίφου και ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ τον προϋπολογισμό  καταψήφισαν οι παρατάξεις των κ.κ. Άρη Καραχάλιου, Κων/νου Τύμπα και Αποστόλη Αναγνώστου.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, χαρακτήρισε ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο τον προϋπολογισμό, ο οποίος καλύπτει τις υποχρεωτικές δαπάνες και περιλαμβάνει όλο το τεχνικό πρόγραμμα, εκ των οποίων το 75% της χρηματοδότησης από προγράμματα και το 25% από ιδία έσοδα. Όσον αφορά τα χωριά υπάρχουν έργα παρελθόντων ετών 300.000  ευρώ, ενώ στο νέο πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί έργα 400.000 ευρώ από τη νέα δημοτική αρχή. “Είμαστε φιλόδοξοι και θέλουμε να δείξουμε έργο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και ευχαρίστησε όλους όσους δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό καθώς και αυτούς που ψήφισαν.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Φαρσάλων κ. Σοφία Χατζηπλή, αναφέρθηκε στον πρώτο προϋπολογισμό της νέας δημοτικής αρχής ότι συντάχθηκε με στατιστικά, κωδικούς και τον τρόπο δουλειάς όλων αυτών των ετών, δίνοντας τα εύσημα στην υπηρεσία. Στην συνέχεια διατύπωσε ότι “ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι νοικοκυρεμένος πραγματοποιήσιμος”. Ανέλυσε ακόμη, το ότι η παρατήρηση που δεν παρουσιάζει κάτι καινούργιο κατά τη γνώμη της, δεν ευσταθεί, διότι στο τεχνικό πρόγραμμα της νέας δημοτικής αρχής, υπάρχουν συνεχιζόμενα έργα και έργα τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν και ένα μεγάλο μέρος επιβαρύνει το συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Υπάρχουν όμως και έργα προτεινόμενα που θα αναδείξουν τη φιλοσοφία της νέας δημοτικής αρχής, σημείωσε χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία δημοτική αρχή που να μην την ενδιαφέρει ο αθλητισμός στον τόπο της και απάντησε στο ερώτημα του κ. Μπαμπανίκα ότι δεν συμπεριλήφθηκε κάποιο ποσό στο νέο προϋπολογισμό καθώς υπάρχει πρόβλημα με το ελεγκτικό συνέδριο και δεν θα ωφελούσε σε τίποτα να τον επιβαρύνει, με συνεχείς δαπάνες, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι “εφόσον ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το ελεγκτικό συνέδριο θα επιχορηγηθούν όλα τα σωματεία”.

Τα οικονομικά μεγέθη και την ανάλυση εσόδων και εξόδων,  έκανε η Διευθύντρια Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Φαρσάλων κ. Μπαλαμπάνη, ο Διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών, κ. Παπαδήμας και ο Προϊστάμενος Τμήματος Προϋπολογισμού, Λογιστηρίου και Προμηθειών κ. Αλειφτήρας. Ακολούθησε σειρά ερωτημάτων από τους δημοτικούς συμβούλους κ. κ. Ίφου, Μπαμπανίκα, Γκέβρου καθώς και οι απαντήσεις από τους κ.κ. Χατζηπλή, Μπασαγιάννη και τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Δήμου.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Στις τοποθετήσεις των αρχηγών των παρατάξεων του Δήμου Φαρσάλων, αρχικά το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό άριστα τεχνοκρατικό, όμως πολιτικά αδιάφορο, που δεν απαντάς σε κανένα πρόβλημα ανάπτυξης του τόπου, και δεν έχει κάποια αποτύπωση της νέας δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον αθλητισμό, την νεολαία, τους επιχειρηματίες, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του, για την μη εγγραφή ποσού επιχορήγησης στον προϋπολογισμό σε αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία του Δήμου καθώς και την μη πολιτική απάντηση από πλευράς δημοτικής αρχής σε ερώτηση του συμβούλου της παράταξης του, κ. Δημ. Μπαμπανίκα. Χαρακτήρισε τον προυπολογισμό χωρίς φιλοσοφία και όραμα και στην συνέχεια τον καταψήφισε.

Την σκυτάλη των τοποθετήσεων έλαβε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Ίφου. Αρχικά αφού έδωσε τα εύσημα στην υπηρεσία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις και προβλήματα, επισήμανε ότι η νέα δημοτική αρχή θα μπορούσε να έχει δυο-τρεις κωδικούς που θα δείχνουν την φιλοσοφία τους. Επίσης, σημείωσε ότι από τη θέση της αντιπολίτευσης, όλα αυτά τα χρόνια ψηφίζει τον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχουν νέα έργα στον τόπο.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της παράταξης κ. Κων/νος Τύμπας, όπου τοποθετήθηκε με την ίδια φιλοσοφία, όπως και στο τεχνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό έργο για τον τόπο, στον  προϋπολογισμό της νέας δημοτικής αρχής και στην συνέχεια τον καταψήφισε ως παράταξη.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Βαγγέλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα δώσει πίστωση χρόνου στην νέα δημοτική αρχή, ώστε να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα στον τόπο, ενώ παράλληλα πρότεινε ότι θα πρέπει να έχουμε μία συνολική εικόνα του προϋπολογισμού και αξιολόγησης των εξόδων, δημιουργώντας κέντρα κόστους, ώστε να παρακολουθούν τα αντικείμενα εξόδων των αντιδημάρχων καθώς και των δημοτικών ενοτήτων του δήμου, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος Οικονομικών, να έχει πλήρη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού και των εξόδων κατά την διάρκεια του έτους.

Την θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων για τον προϋπολογισμό διατύπωσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Απ. Αναγνώστου, όπου τόνισε για ακόμη μια φορά ότι ο προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος για τα συμφέροντα λίγων. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι όλο το παιχνίδι το κάνουν τα ανταποδοτικά τέλη, που με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι δημοτικές αρχές μεταφέρουν τα βάρη στα νοικοκυριά. Ανέλυσε μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων και στην συνέχεια καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

*Επίσης θετικά ψήφισαν και οι παριστάμενοι πρόεδροι κοινοτήτων που βρέθηκαν στην αίθουσα. Συγκεκριμένα ήταν οι πρόεδροι κ.κ. Πρεκατέ, Λελεντζής, Βασιλόπουλος, Σκαντζούρης, Κοντογιώργος, Αγγελακόπουλος, Βούλγαρης, Μπερσιάνης, Στάικος και Τασιόπουλος.