Ισπανία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών για τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους

Οι αγροτικές διαμαρτυρίες συνεχίζονται ακατάπαυστα σε όλη την Ισπανία, με πολλούς κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας να διαμαρτύρονται για τις «τιμές της φτώχειας», με τις οποίες είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους μεσάζοντες και στις αλυσίδες διανομής.

Σήμερα Παρασκευή νέες διαδηλώσεις καταγράφηκαν στις επαρχίες Άβιλα (κέντρο), Σόρια (βορειοανατολικά), Καστίλια-υ-Λεόν. Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί για τις 5 Φεβρουαρίου. Πίσω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις βρίσκεται η ελάττωση κατά 9% του εισοδήματος των αγροτών, σύμφωνα με τις ενώσεις τους.

Την περασμένη Τετάρτη, στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις, είχαν σημειωθεί επεισόδια με την αστυνομία στο Δον Μπενίτο στην Εξτρεμαδούρα (νοτιοδυτικά), έξω από τον περίβολο αγροτικής έκθεσης στην οποία παρίστατο κι ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας.

Χθες, στη Χαέν στην Ανδαλουσία, οι ελαιοπαραγωγοί που διαμαρτύρονται για την εξαιρετικά χαμηλή τιμή (2,05 ευρώ το λίτρο) διάθεσης του εκλεκτού αυτού προϊόντος, είχαν αποκόψει την κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους. Οι ελαιοπαραγωγοί στην Ισπανία ήδη πλήττονται και από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον στην εισαγωγή προϊόντων από την ΕΕ.

Επίσης, οι αγρότες καταγγέλλουν πως πέρα από τις αμερικανικές κυρώσεις, ή τους άλλους περιορισμούς ποιότητας που εφαρμόζουν άλλες χώρες, και οι επιδοτήσεις της ΕΕ –που διαχειρίζεται η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση—διαρκώς μειώνονται, ενώ αντιστρόφως αυξάνονται τα κόστη παραγωγής, τα οποία οι ίδιοι δεν μπορούν να μετακυλήσουν στο τελικό προϊόν, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από τους διανομείς.

Οι τρεις κύριες αγροτικές ενώσεις Asaja, COAG και UPA έχουν προκηρύξει κινητοποιήσεις για να «καταγγελθεί η σοβαρή κατάσταση της ισχνής κερδοφορίας» των καλλιεργειών και δραστηριοτήτων του τομέα και να στηλιτευθούν οι «χαμηλές τιμές», που προσφέρονται στους παραγωγούς, οι οποίοι «δεν έχουν καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε αυτά που πωλούν». Το αποτέλεσμα είναι να κερδίζουν οι αλυσίδες διανομής.

Υπάρχουν διάφοροι τομείς της ισπανικής γεωργίας που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους. Είναι οι κτηνοτρόφοι, που ειδικεύονται στην παραγωγή γάλακτος στα βόρεια της χώρας, οι καλλιεργητές φρούτων στην Καταλονία, οι ελαιοπαραγωγοί στην Ανδαλουσία και οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών στη Βαλένσια.

Πηγή: ΑΠΕ