Προς κατάργηση τα μικρά νομίσματα του ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να εξετάζει σοβαρά την πρόταση να αποσυρθούν από τη χρήση τα νομίσματα του 1 και των 2 λεπτών του ευρώ, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά κονδύλια, καθώς το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους πολλές φορές ξεπερνούν συχνά την ονομαστική τους αξία, αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ. Το πιθανό αυτό μέτρο περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό σχέδιο της ΕΕ για το τρέχον έτος, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έπειτα από αξιολόγηση της χρήσης των δύο νομισμάτων του ευρώ με τη μικρότερη αξία.

Οι Βρυξέλλες προτίθενται να εισαγάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της ΕΕ, κάτι που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την τελειωτική αχρησία των μικρών κερμάτων, καθώς αυτή αναμένεται να τα θέσει σταδιακά εκτός χρήσης. Ήδη κάποιες εκ των χωρών του Ευρώ, όπως  η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο, έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των ποσών στις πληρωμές με μετρητά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η χρήση των δύο αυτών νομισμάτων.

Σε έκθεση του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως η στρογγυλοποίηση μπορεί να θεσπισθεί ταυτόχρονα με την άμεση απομάκρυνση των νομισμάτων αυτών από τις συναλλαγές. Στην ίδια έκθεση, η κυκλοφορία του 1 λεπτού χαρακτηρίζεται ως «δραστηριότητα που προκαλεί ‘χασούρα’ στα κράτη μέλη». Η Ιταλία έχει σταματήσει να κόβει τέτοια νομίσματα από το 2017, καθώς και μόνο τα κόστη προμήθειάς τους ξεπερνούν την ονομαστική τους αξία, ενώ και σε άλλα κράτη και η κοπή των νομισμάτων 2 λεπτών είναι μεγαλύτερη από την αξία τους.

Την ίδια στιγμή, το σενάριο της σταδιακής απαλοιφής τους εξετάζεται εξίσου, καθώς η Επιτροπή προσπαθεί να καταλήξει στη καλύτερη δυνατή λύση. Ωστόσο, όπως τόνισε χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, «ακόμη δεν έχει ληφθεί μία τελική απόφαση για την πρόταση αυτή».

Όσον αφορά την άποψη των πολιτών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, αυτοί τάσσονται, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, υπέρ του να αποσυρθούν τα νομίσματα.

Προκειμένου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κατευνάσει τους φόβους για μεγαλύτερο πληθωρισμό, που ενδεχομένως να προκληθεί από μία τέτοια κίνηση, υπογραμμίζει, στην ίδια έκθεση, πως στις χώρες όπου έχει υιοθετηθεί μία περιορισμένη χρήση των νομισμάτων αυτών δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις τιμές, με προς τα πάνω στρογγυλοποίηση. Συγκεκριμένα, οι τιμές θα πρέπει να στρογγυλοποιηθούν προς τα πάνω, ή προς τα κάτω στην κοντινότερη τιμή των 5 λεπτών για τις πληρωμές με μετρητά. Το μικρότερο κόστος που θα προκύψει από τη διαχείριση αυτών των συναλλαγών θα επιτρέψει επιπλέον στους λιανικούς πωλητές να χαμηλώσουν τις τιμές τους.

Ωστόσο, την ένστασή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που τάσσεται κατά της κατάργησης των μικρών κερμάτων . «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι σωστό να καταργήσουμε  τα κέρματα των λεπτών. Πιστεύω ότι θα πρέπει πάντα να μπορεί κάποιος να ξοδεύει λογικά τα χρήματά του, και εάν υπάρχουν χαμηλές τιμές να μπορεί να πληρώνει με κέρματα μικρής ονομαστικής αξίας», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο Βερολίνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας, Μάρκους Μπλούμε καθώς και ο Γιοχάνες Μπέερμαν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Bundesbank, που τόνισε στην εφημερίδα “Bild” πως για όσο υπάρχουν τιμές, στο λιανικό εμπόριο, που λήγουν σε 98 ή 99 λεπτά  (του ευρώ) θα διατηρηθούν τα μικρά κέρματα.

Πηγή: ant1news.gr