“Κιτρινίζουν” χιλιάδες στρέμματα της Θεσσαλίας

Την δυσοίωνη κατάσταση που λόγω ανομβρίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα διαφαίνεται αναφορικά με τις καλλιέργειες δημητριακών στο νομό Λάρισας αλλά και όλης της Θεσσαλίας επισημαίνουν αγρότες και γεωπόνοι της περιοχής, καθώς ο καιρός φέτος δεν είναι σύμμαχος τους.

Έτσι, στο θεσσαλικό κάμπο «χάνεται» το πράσινο. Ο τόπος κιτρινίζει. Η γη ξερή και διψασμένη,  τα φυτά φαίνεται να γέρνουν πρόωρα, μοιάζουν άρρωστα. Τι χρειάζονται; Μα τι άλλο το νερό, που φέτος ξέχασε τον αγρότη.

Με αγωνία οι παραγωγοί, βλέπουν τον καιρό να περνά χωρίς βροχές. Μακροπρόθεσμα το φάντασμα της απερήμωσης πλανάται πάνω από το θεσσαλικό κάμπο. Αν η πολιτεία δεν πάρει άμεσα δραστικές αποφάσεις που θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα θα οδηγήσει σε καταστροφή την περιοχή αλλά στην ανεργία τον πρωτογενή τομέα.

Λίγες μέρες πριν φύγει ο Ιανουάριος η κατάσταση στις καλλιέργειες δημητριακών είναι δραματική. Σιτηρά και κριθάρι έχουν χάσει το “χρώμα” τους από την παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις σχεδόν καθημερινές παγωνίες εξαφανίζονται στο καταπράσινο σκηνικό που θα έπρεπε να έχουν αυτή την εποχή δίνοντας κίτρινες “αρρωστημένες” αποχρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παρατεταμένη ανομβρία πήγε πίσω και η λίπανση καθώς το σύνολο των αγροτών περιμένει την πρώτη βροχόπτωση, ώστε να ρίξει τα λιπάσματα στις καλλιέργειες. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για χωράφια ξερικά που «αρδεύονται» μονάχα από τη βροχή. Ήδη στις λοφώδεις περιοχές η ζημιά που έχει προκληθεί από την ξηρασία να είναι εμφανής, διασχίζοντας τον δρόμο Φαρσάλων – Λάρισας. Συνέπεια όλων αυτών είναι να έχει πάει πίσω και η καλλιέργεια με ότι αυτό συνεπάγεται για τις παραγωγές των αγροτών. Όλοι πλέον κοιτούν με αγωνία ψηλά στον ουρανό.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία