Παραιτήθηκε από την Προεδρία του ΣτΕ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Λίγες ημέρες μετά την εκλογή της με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παραιτήθηκε σήμερα από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κ. Σακελλαροπούλου με την παραίτηση της από την προεδρία του ΣτΕ στην οποία είχε επιλεγεί πριν από ενάμιση χρόνο, ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση για την επιλογή νέου προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή της Κυριακής», κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν, ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στην επιλογή, ως νέου προέδρου του Δικαστηρίου, του αρχαιότερου αντιπροέδρου του ΣτΕ Αθανάσιου Ράντου, που ήδη εκτελεί καθήκοντα προέδρου στο ΣτΕ από τότε που η κ. Σακελλαροπούλου αποφάσισε να αναστείλει τα δικαστικά της καθήκοντα, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση του να την υποδείξει ως νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η παραίτηση της κ. Σακελλαροπούλου ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα, καθώς η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλησε να αναμένει έως τον Μάρτιο, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για να παραιτηθεί από το ΣτΕ.

Πάντως, η επιλογή Ράντου, παρά το βραχύβιο της προεδρικής του θητείας, κρίνεται από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ως επιβεβλημένη, καθώς ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ είναι από τους πλέον διακεκριμένους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και είχε παραλειφθεί από τις προηγούμενες επιλογές για την προεδρία του ΣτΕ, που έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιλογή Ράντου θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση τον προσεχή Ιούνιο να προχωρήσει σε νέα επιλογή για την προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου, με πιθανότερο σενάριο να θεωρείται η ανάδειξη της Ειρήνης Σαρπ.

Η Ειρήνη Σαρπ είναι σήμερα αντιπρόεδρος και θεωρείται σπουδαία δικαστική λειτουργός που χαίρει της γενικής αναγνώρισης. Αλλωστε, η ίδια με τον Αθανάσιο Ράντο, που είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος αντικαθιστούν ήδη την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στις διασκέψεις της Ολομέλειας του δικαστηρίου για τις υποθέσεις των αναδρομικών, που δικάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, στην πρώτη για τη νέα χρονιά και τελευταία για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Ολομέλεια του ΣτΕ.

Οι επικείμενες αλλαγές στην κορυφή του Συμβουλίου της Επικρατείας που δρομολογούνται εκ των πραγμάτων μετά την επιλογή Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχουν ήδη απασχολήσει τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρα, που θα είναι εκείνος που θα εισηγηθεί σχετικά και στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει άμεσα  και η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοβουλευτικής προεπιλογής για τον νέο πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, που διενεργείται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πάντως η παραίτηση Σακελλαροπούλου από την Προεδρία του ΣτΕ δεν προκαλεί προβλήματα σε κρίσιμες διασκέψεις της Ολομέλειας στην οποία η ίδια είχε προεδρεύσει για σημαντικές υποθέσεις, όπως τα αναδρομικά και άλλες, που δικάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς μετείχαν στη σύνθεση της Ολομέλειας οι αντιπρόεδροι που ήδη την έχουν αντικαταστήσει στις διασκέψεις.

Πηγή: kathimerini.gr