Μ.Χαρακόπουλος με τον Ρώσο Υφ. Εξωτερικών: “Το ψευδομνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας!”

«Στην Ελλάδα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας πριν την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, τα 200 χρόνια από την έναρξη της οποίας θα γιορτάσουμε του χρόνου». Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για τη θερμή υποδοχή στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Αλεξάντρ Γκρουσκό. Την ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Γ.Γ. της ΔΣΟ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης, συνόδευσε στην έδρα του ΥΠΕΞ της Ρωσίας ο επικεφαλής της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ και πρόεδρος της Γ.Σ. κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις της ΔΣΟ, την οποία «απαρτίζουν βουλευτές από 25 χώρες με ορθόδοξη παράδοση». Όπως είπε «μας απασχολεί ιδιαίτερα:

• η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών που μοιραζόμαστε την ορθόδοξη κληρονομιά,

• η ανάδειξη των χριστιανικών αρχών σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης στον σύγχρονο κόσμο και

• η προστασία των διωκόμενων χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, όπου απειλούνται με εξαφάνιση».

Εξτρεμισμός και μετανάστευση 

Ο Θεσσαλός πολιτικός καυτηρίασε «τη μισαλλοδοξία, τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φανατισμό που τροφοδοτούν τις μεταναστευτικές ροές, τις συνέπειες των οποίων υφίσταται η Ελλάδα, που σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος».

Με αφορμή αναφορές στις τρέχουσες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι «η Τουρκία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας, που δεν κρύβει τον αναθεωρητισμό της και τα όνειρα αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τη θεωρία Νταβούτογλου περί στρατηγικού βάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ψευδομνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης με το οποίο επιχειρεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αλλά και στη Συρία, με την εγκατάσταση προσφύγων στα βόρεια της χώρας, όπου επί αιώνες ζουν Κούρδοι, επιδιώκει την αλλοίωση του πληθυσμού, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο δημιουργία κρατικής κουρδικής οντότητας που θα συνορεύει με τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας».

Ελληνορωσική φιλία

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, αναφέρθηκε στα «αμοιβαία αισθήματα φιλίας του ελληνικού και του ρωσικού λαού, που έχουν ως βάση την κοινή πολιτισμική και πνευματική ρίζα της ορθόδοξης παράδοσης». Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που προσέφερε στον Ρώσο υφυπουργό αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό της ΔΣΟ, τον ευχαρίστησε «για την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η ΔΣΟ σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και για τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία σε αυτήν».

Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στη Μόσχα σε συνάντηση εργασίας της ΔΣΟ, ενόψει της εαρινής συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας στο Μιλάνο και της 27ης Γενικής Συνέλευσης και του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Κοινοβουλευτισμός και Θρησκευτική Πίστη» που θα διεξαχθούν στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.