Αποδέκτες ηλεκτρονικών μηνυμάτων απάτης και δεκάδες Βολιώτες

Χρησιμοποιείται ως δέλεαρ δήθεν δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ, για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Αν ανοίξατε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο και ενημερωθήκατε μέσω σχετικού email ότι είστε αποδέκτης του μυθικού ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο σας χαρίζει ο γνωστός Αμερικανός μεγιστάνας Ουόρεν Εντουαρντ Μπάφετ για να επενδύσετε, μη βιαστείτε να χαρείτε. Προφανώς πρόκειται για νέα διαδικτυακή απάτη, με στόχο όσοι «τσιμπήσουν» να καταγράψουν τα προσωπικά τους στοιχεία στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αξιοποιηθούν προφανώς, άγνωστο για ποιους λόγους όμως. Ανάλογα μηνύματα φέρεται να έχουν λάβει αρκετοί Βολιώτες χρήστες του διαδικτύου.

Για να είναι πιο πιστευτή… η ιστορία, το επίμαχο ηλεκτρονικό μήνυμα, που μπορεί να βρείτε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, έχει αποσταλεί από την ηλεκτρονική διεύθυνση με κωδικό Warren Buffett. Στο περιεχόμενό του υποστηρίζεται πως η συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιλέχτηκε τυχαία από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ότι ο αποδέκτης έχει επιλεγεί να λάβει € 2.500.000.

«Αυτό είναι 100% νόμιμο», επισημαίνεται και για επιβεβαίωση παροτρύνεται ο αποδέκτης του μηνύματος να επισκεφτεί τη διεύθυνση στο Wikipedia, στην οποία φιλοξενούνται όλες οι πληροφορίες για το who is who του γνωστού Αμερικανού επιχειρηματία, ο οποίος υποτίθεται είναι ο αποστολέας της δωρεάς των € 2.500.000 αφενός, αφετέρου την ιστοσελίδα ιδρύματος το οποίο αφορά σε φιλανθρωπικές δωρεές και ιδρυτές του είναι ο Μπιλ Γκέιτς και ο Warren Buffett.

«Για να διευκολύνετε την ανάληψη χρημάτων (€ 2.500.000), που δωρίστηκαν αποκλειστικά σε εσάς, στείλτε μου τις ακόλουθες πληροφορίες (ζήτησα αυτές τις πληροφορίες μόνο για να μάθω ποιοι δωρίζουμε και για κλοπή ταυτότητας) να σας ζητήσω την ταυτότητά σας στο παρελθόν, διότι δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι θέλω να κλέψω την ταυτότητά σας» συνεχίζει το μήνυμα, ενώ οι απαιτούμενες πληροφορίες που ζητούνται είναι πλήρες όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση, χώρα, ημερομηνία γέννησης, γένος, οικογενειακή κατάσταση και επάγγελμα.

Το δε μήνυμα καταλήγει με την ευχή ότι τα χρήματα θα επενδυθούν σωστά για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όσο περισσότερων ανθρώπων και την υπόμνηση: «Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε αυτά τα χρήματα, παρακαλώ ενημερώστε γρήγορα αυτό το CLO και πηγαίνετε στον επόμενο τυχερό παραλήπτη για να δωρίσετε τα χρήματα. Αν έχετε ερωτήσεις, μη διστάσετε να ρωτήσετε. Περιμένω να σας ακούσω σύντομα. Ο Θεός να σας ευλογεί και με τις καλύτερες ευχές».

Συστάσεις από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Υπογραμμίζεται πως η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή όταν λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησής τους. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να μην απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία. Συνήθως οι επιτήδειοι ζητούν στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου και προσωπικά οικονομικά δεδομένα, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, τριψήφιους κωδικούς επαλήθευσης καρτών (CVV).

Τέλος, καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες μέσω διαδικτύου με τους εξής τρόπους, τηλεφωνικά στο 11188, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω κινητού στην εφαρμογή CYBERKID και στο twitter (@cyberalertGR).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πηγή: taxydromos.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!