Αντιδρούν έντονα οι φορείς της Καρδίτσας στο ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστής δομής μεταναστών στη ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών (vid))

Την έντονη αντίδραση των δημάρχων του νομού Καρδίτσας, όπως και το αντιπεριφερειάρχη, συναντά η προοπτική κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών.

Αντίδραση που θα εκδηλωθεί σε διάφορα μέτωπα και μέσω ομόφωνης απόφασης που έλαβαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (11/1) στα γραφεία της ΠΕΔ στην Καρδίτσα όπως από χθες σας ενημέρωσε το KarditsaLive.Net.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει άμεσα νέα παρουσία των τεσσάρων βουλευτών του νομού, οι οποίοι είχαν πλήρη άγνοια για την εξέλιξη, να κλειστεί ραντεβού μέσα στην εβδομάδα που έρχεται (αυτό το διάστημα θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις) με τον αρμόδιο υπουργό και να τονισθεί ότι η Καρδίτσα δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής, όπως και ότι η απόφαση για το κέντρο δεν αφορά μόνο ένα Δήμο αλλά όλο το νομό και επηρεάζει τους πάντες.

Τα βασικά στοιχεία που θα στηριχθεί η εναντίωση στην δημιουργία του κέντρου είναι ότι ο νομός ήδη υλοποιεί πρόγραμμα, σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ και φιλοξενεί στην Καρδίτσα 400 πρόσφυγες και θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά αυτού του προγράμματος και σε άλλους Δήμους. Ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση για την επιλογή της ΒΙ.ΠΕ. και δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που υπήρξε με τις τοπικές κοινωνίες σε άλλες περιοχές, γεγονός που δείχνει μεθόδευση. Στο ότι από το νομό Καρδίτσας μονίμως αφαιρούνται τα θετικά (τμήματα Σχολών) και προστίθενται όσα οι άλλοι δεν επιθυμούν, όπως και ότι η ΒΙ.ΠΕ. που είναι δομή που μπορεί να συμβάλει αναπτυξιακά, ουσιαστικά καταστρέφεται.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, Δήμος στον οποίο ανήκει διοικητικά η συγκεκριμένη περιοχή, συμμετείχαν, πέραν του κ. Σακελλαρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας  κ. Νούσιος, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Τσιάκος, ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Σκάρλος, ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Στάθης, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρας κ. Νάνος, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κ. Ψαρρής και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σβερώνης με την ιδιότητα του προέδρου των Συνοριακών φρουρών. Ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Στεργίου ήταν καθ’ οδόν από την Αθήνα αλλά δεν πρόλαβε να παραστεί, στηρίζοντας όμως την κοινή απόφαση.

Ο κ. Σακελλαρίου

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο κ. Σακελλαρίου αρχικά περιέγραψε το πώς ακριβώς έγινε γνώστης της αρνητικής εξέλιξης και συγκεκριμένα ότι στις 8:20 το πρωί της Παρασκευής, του τηλεφώνησαν από το γραφείο του κ. Στεφανή και τον ενημέρωσαν για την έλευση κλιμακίου από την Αθήνα για να δει τη ΒΙ.ΠΕ. προκειμένου να γίνει δομή φιλοξενίας.

Το κλιμάκιο έφθασε, συνέχισε, στις 12, μαζί με ένα εκπρόσωπο της ΕΤΒΑ από τη Λάρισα και είχαν μαζί τους σχέδιο με τρία τμήματα του ευρύτερου οικοπέδου της ΒΙΠΕ, για να επιλέξουν ένα.

Μίλησαν, τόνισε, για ειλημμένη απόφαση και ότι θα έρθουν εδώ μετανάστες. Ακόμα τον ενημέρωσαν ότι θα έρθουν περίπου 500 άτομα, όλα οικογένειες με παιδιά, σε ένα κλειστό χώρο με μεταλλικές κατασκευές που θα χωριστούν  σε διαμερίσματα. Θα μπαίνουν και θα βγαίνουν από τον χώρο με κάρτα. Θα υπάρχει στρατός και αστυνομία και διοικητής του κέντρου και η έξοδος θα επιτρέπεται για συγκεκριμένα πράγματα και συντεταγμένα.

Αιχμές για πολιτική παρέμβαση

Συνεχίζοντας ο κ. Σακελλαρίου υπογράμμισε πως μέχρι χθες οι επιλογές ήταν για Ηράκλειο, Ηλεία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα και μία δομή στην Κεντρική Μακεδονία. Και ξαφνικά, σημείωσε, χωρίς να έχει κληθεί κανείς από μας σε σύσκεψη, προφανώς μετά από πιέσεις βουλευτών της Λάρισας,  μετατοπίζουν το πρόβλημα από κει εδώ.

Ο κ. Σκάρλος

Ο δήμαρχος Σοφάδων σημείωσε ότι ο νομός Καρδίτσας έχει αποδείξει την ευαισθησία του με τους πρόσφυγες και θύμισε ότι ο Δήμος Σοφάδων είχε ανοίξει τα ξενοδοχεία στα Λουτρά Σμοκόβου πριν από 5 χρόνια, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε στη σωστή τους διάσταση.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Καρδίτσα ήδη φιλοξενεί 400 πρόσφυγες και πως δεν μπορεί σε ένα νομό που είναι από τους τελευταίους σε ανάπτυξη να καταστρέφεται ένα αναπτυξιακό εργαλείο όπως η Βιομηχανική Περιοχή.

Πρέπει να περάσουμε, κατέληξε, σε συνεργασία με τους βουλευτές, στην κεντρική εξουσία πως δεν βγαίνουμε από το κάδρο της λύσης του προβλήματος με τους πρόσφυγες αλλά θα πρέπει ο καθένας να κάνει αυτό που του αναλογεί.

Ο κ. Νούσιος

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας αρχικά επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές υπήρχαν διαβουλεύσεις εδώ δεν υπήρξε τίποτα και αυτό, επειδή δεν υπήρχε μόχλευση στην κοινωνία μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό.

Συνέχισε λέγοντας ότι η κατανομή των μεταναστών πρέπει να γίνει με κάποιο σχεδιασμό και όχι όπως να’ ναι, να υπάρξει σχέδιο και να ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Τέλος, πρόσθεσε ότι η υπόθεση ΒΙ.ΠΕ είναι πολύ σημαντική γιατί την εποχή που βγαίνουμε. από τα μνημόνια και μιλάμε για ανάπτυξη στο νομός μας το κύτταρο της επιχειρηματικότητας θάβεται.

Ο κ. Τσιάκος

Ο τρόπος που επιχειρείται να περάσει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία της Καρδίτσας ότι πρέπει να  γίνει ένα κέντρο φιλοξενίας είναι εντελώς λάθος, τόνισε ο δήμαρχος Καρδίτσας. Έχουν ανακοινώσει, συνέχισε, ότι θα πάει κάπου άλλου και  δημιουργούν συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού φέρνοντάς το τελικά σε μία περιοχή που δέχεται απανωτά χτυπήματα, με τελευταία την απομάκρυνση των τμημάτων.

Για να περάσει μια τέτοια απόφαση πρέπει να υπάρχει σημείωσε αποδοχή από την κοινωνία και σήμερα τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να υπάρξει, με τον τρόπο που το επιχειρούν.

Κλείνοντας πρότεινε δυναμικές αντιδράσεις σε συνεργασία με τους βουλευτές και αρνήθηκε τον όρο ειλημμένης απόφασης, γιατί, όπως τόνισε, ειλημμένη ήταν και για τον Δήμο Τεμπών αλλά την πήραν πίσω.

Ο κ. Στάθης

Εκνευρισμένος από τις εξελίξεις δήλωσε ο δήμαρχος Μουζακίου και τόνισε πως δεν είναι δυνατόν ότι άσχημο να φορτώνεται στην Καρδίτσα και ότι καλό να της το παίρνουμε και να το πάμε σε όμορους νομούς.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη την έλλειψη ενημέρωσης και πως πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός για το τι πράγματα θέλουμε να κάνουμε στην Καρδίτσα και τι θα αποδεχθούμε.

Ο κ. Νάνος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα είπε ότι δεν είναι λύση η ΒΙ.ΠΕ. Παλαμά που φτιάχτηκε για άλλο σκοπό να μετατραπεί σε νέα Μόρια. Και προέβλεψε πως οι 500 σήμερα θα γίνουν 1000 αύριο και ανάλογα με τις ροές θα αυξάνονται.

Συμφώνησε κι αυτός με το ότι η Καρδίτσα έχει άσχημη αντιμετώπιση, λέγοντας ότι παίρνουν τις σχολές, φέρνουν τα αιολικά φέρνουν τις μετανάστες και ποιος ξέρει τι μας ετοιμάζουν στο μέλλον.

Τέλος μίλησε για εθνικό θέμα στο οποίο η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να προτείνει λύσεις.

Ο κ. Ψαρρής

Εκπροσωπώντας το ΕΒΕ Καρδίτσας ο κ. Ψαρρής είπε ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι εθνική ανάγκη αλλά πρέπει να υπάρχει και εθνικός σχεδιασμός και όχι κάνουμε ένα λογαριασμό και ότι περισσεύει το πετάμε όπου αντιδρούν λιγότερο.

Οι Καρδιτσιώτες είναι δεκτικοί και σέβονται τις ανάγκες του κράτους, αλλά κάποια στιγμή, τόνισε και το κράτος πρέπει να τους σεβαστεί.

Ειδικά για την επιλογή της  ΒΙ.ΠΕ. είπε ότι είναι εξωπραγματική καθώς μιλάμε για μια περιοχή που έχει συγκεκριμένη χρήση και σκοπό, στην οποία άνθρωποι έχουν επενδύσει και ετοιμάζονται να παρέμβουν και με ένδικά μέσα, με το Επιμελητήριο να τους στηρίζει.

Ο κ. Σβερώνης

Την διαφορά μεταξύ κλειστού κέντρου και hot spot ανέλυσε ο εκπρόσωπος των συνοριακών φυλάκων επισημαίνοντας ότι η εικόνα που παρουσίασε το κλιμάκιο είναι πλασματική.

Όπως είπε χαρακτηριστικά υπάρχουν μόνο 5 κλειστές δομές στην Ελλάδα και όλα τα υπόλοιπα είναι Hot spot. Για να γίνει κλειστή δομή, τόνισε ιδρύεται τμήμα, υπάρχει διοικητής αξιωματικοί, εξωτερικές σκοπιές και σε αύτη πηγαίνουν όσοι δεν παίρνουν άσυλο. Δεν βγαίνει κανείς έξω και αν βγει θεωρείται δραπέτης. Άρα, κατέληξε, αυτό που περιέγραψε το κλιμάκιο είναι hot spot. Δηλαδή δεν θα υπάρχει φύλαξη, πέρα από ένα περιπολικό που θα περνάει ανά διαστήματα, είσοδος και έξοδος θα είναι ελεύθερα και όποτε θέλουν θα μπορούνε να πάρουν το λεωφορείο και να πάνε για ψώνια ή οτιδήποτε άλλο.

Πηγή: karditsalive.net