Σε δημόσια διαβούλευση ο εκλογικός νόμος

Κλιμακωτό μπόνους προβλέπει η κυβερνητική πρόταση. «Όχι» στο σχέδιο νόμου είπαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ 25.
Κλιμακωτό μπόνους εδρών προτείνει η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείου Εσωτερικών, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η Νέα Δημοκρατία είχε προαναγγείλει την αλλαγή του νόμου που ψηφίστηκε στην Βουλή από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να αναφέρει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως γνώμονας είναι η «ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».

Στο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου της Ν.Δ., βασική αρχή είναι το κλιμακωτό μπόνους εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το όριο του 25%. Η πριμοδότηση με έως 50 έδρες είναι ανάλογη με το υπερβάλλον του 25% ποσοστό.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο κινείται «ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα», σημειώνεται.

Εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο νόμου- εξέφρασε για ακόμα μία φορά την κάθετη διαφωνία του «στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις…».

«Όχι» στην πρόταση της Ν.Δ. και από τη Φώφη Γεννηματά που διεμήνυσε πως το κόμμα της θα το καταψηφίσει. Και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, διαφώνησε με το σχέδιο του πρωθυπουργού για ενισχυμένη αναλογική.

Πηγή: efsyn.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!