Ηλεκτρονική εφαρμογή για την αγορά κινητών, laptop και tablet χωρίς ΦΠΑ

Για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής για το ΦΠΑ, η ΑΑΔΕ πλέον έχει μια νέα εφαρμογή η οποία υποστηρίζει την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ, για πώληση κινητών τηλεφώνων, laptop και tablet χωρίς τον ΦΠΑ εφόσον αγοράζονται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελατίες και προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2020 – 14:04
ΣΧΟΛΙΆΣΤΕ

Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος καταβάλλεται από τον αγοραστή των αγαθών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών.

Ο υποκείμενος που παραδίδει τα συγκεκριμένα προϊόντα έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχεί στις εν λόγω πράξεις, δεν χρεώνει φόρο στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδει και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά τη φράση «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής».

Η νέα διαδικτυακή υπηρεσία θα έχει σκοπό την επιβεβαίωση της ιδιότητας του «αγοραστή» ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών του.

Στη νέα αυτή υπηρεσία:

Ως «πωλητής» θεωρείται ο υποκείμενος στον ΦΠΑ που διενεργεί παραδόσεις αγαθών της παρ. 5 του άρθρου 39α (κινητών τηλεφώνων, κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών υπολογιστών).

Ως «αγοραστής» θεωρείται ο υποκείμενος στον ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που αποκτά αγαθά της παρ. 5 του άρθρου 39α.

Ως «εκπρόσωπος» θεωρείται κάθε πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από τον «αγοραστή» να διενεργήσει εξ ονόματός του και για λογαριασμό του συναλλαγή απόκτησης αγαθών της παρ. 5 του άρθρου 39α.

Τι μπορείτε να κάνετε
Από τη νέα διαδικτυακή υπηρεσία θα είναι δυνατό:

α) όποιος φορολογούμενος δηλώνει «αγοραστής» να εγγραφεί και να συμπληρώσει τα στοιχεία τα δικά του και των εκπροσώπων του για να πραγματοποιήσει συναλλαγές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39α, παρ. 5 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλαδή να αγοράσει κινητά, κονσόλες παιχνιδιών, laptop και tablet χωρίς να καταβάλει ΦΠΑ στον «Πωλητή».

β) όποιος φορολογούμενος δηλώνει «πωλητής» να επιβεβαιώσει την ιδιότητα του αγοραστή ως υποκειμένου στον ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης των εισροών και τη δυνατότητα του «εκπροσώπου» να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή εκ μέρους του αγοραστή, καθώς και να αποτυπώσει μια συναλλαγή του άρθρου 39α. Η υπηρεσία θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από την 1η Δεκεμβρίου 2019. Μέχρι την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε «πωλητές» και «αγοραστές» για δοκιμαστική λειτουργία.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ για τη χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας μπορούν να εκδοθούν ειδικοί κωδικοί πρόσβασης, να εγκατασταθεί το πρόγραμμα που διατίθεται, να γίνει η απαιτούμενη εκπαίδευση και προσαρμογή των διαδικασιών, και να γίνουν δοκιμαστικές εγγραφές, εξουσιοδοτήσεις και συναλλαγές.

Κατά τη δοκιμαστική περίοδο δεν θα αποστέλλονται μηνύματα στη γραμματοθυρίδα στο TAXISnet.

Ο έλεγχος για το καθεστώς ΦΠΑ ενός αγοραστή είναι έγκυρος ακόμη και κατά τη δοκιμαστική περίοδο.

Στη «01/12/2019 00:00» θα διαγραφούν όλα τα δεδομένα της υπηρεσίας, είτε αφορούν εγγραφές αγοραστών και εκπροσώπους, είτε πωλητές και δοκιμαστικές συναλλαγές.

Οι ειδικοί κωδικοί πρόσβασης θα παραμείνουν ενεργοί ακόμη και εάν εκδόθηκαν κατά τη δοκιμαστική περίοδο. Επίσης, το πρόγραμμα χρήσης, εκτός εάν έχει αναρτηθεί κάποια διορθωτική έκδοσή του, δεν απαιτείται να επανεγκατασταθεί.

Πηγή: foroline.gr