Μυστηριώδης ιός των πνευμόνων απειλεί μια ολόκληρη πόλη στην Κίνα

Μέχρι στιγμής, έχουν επίσημα καταγραφεί 44 περιστατικά, με τα 11 από αυτά να χαρακτηρίζονται ως «σοβαρά»

Οι κινεζικές αρχές έχουν αρχίσει έρευνες για να εντοπίσουν τα αίτια ενός μυστηριώδους ιού των πνευμόνων που πλήττει τις τελευταίες ημέρες δεκάδες ανθρώπους στην πόλη Wuhan. Μέχρι στιγμής, έχουν επίσημα καταγραφεί 44 περιστατικά, με τα 11 από αυτά να χαρακτηρίζονται ως «σοβαρά», όπως μεταδίδει το BBC.

Το ξέσπασμα του ιού ανάγκασε τις μεγαλουπόλεις Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ να εκδώσουν ειδική οδηγία για τους τουρίστες, εν μέσω φόβων που αναπαράγονται στο διαδίκτυο ότι ο μυστηριώδης ιός μπορεί να σχετίζεται με τον SARS ή με κάποιο οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Στην περίπτωση που οι φόβοι αυτοί επαληθευτούν, θα πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, καθώς ο SARS είχε σκοτώσει περισσότερους από 700 ανθρώπους στον κόσμο την περίοδο 2002-2003.

Με ανακοίνωσή της στην επίσημη ιστοσέλιδα της και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Wuhan σημειώνει ότι έχει ήδη αποκλείσει ορισμένες λοιμώξεις ως υπαίτιες για τον εν λόγω ιό των πνευμόνων, όπως η γρίπη, η γρίπη των πουλερικών αλλά και τις κοινές ασθένεις των πνευμόνων, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τον SARS. Επιπλέον, συμπληρώνει πως δεν έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρόλ’ αυτά, για προληπτικούς λόγους, οι Αρχές απολύμαναν μια αγορά θαλασσινών της πόλης, επειδή σε αυτήν εργάζονταν αρκετοί που διαγνώστηκαν με τον ιό.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε ότι ο Οργανισμός γνωρίζει για τον ιό και βρίσκεται σε επαφή με την κινεζική κυβέρνηση. Επίσης, σημείωσε πως ο ΠΟΥ θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον ιό, εφόσον θα είναι διαθέσιμες.

Πηγή: BBC