Έρχεται ο νέος Τειρεσίας! Το μάτι που θα βλέπει τα χρέη μας

Δημιουργείται φάκελος οφειλών για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θα σκανάρει και θα καταγράφει όλες τις οφειλές του καθενός. Θα αποκαλύπτει αυτούς που έχουν απλήρωτες οφειλές ή έχουν πολλά δάνεια. Το πιστοληπτικό προφίλ ενός προσώπου θα διαμορφώνεται με βαθμολογία από το 1 μέχρι το 10.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι έτοιμο να δημιουργήσει έναν νέο φορέα, που ουσιαστικά θα είναι ο νέος Τειρεσίας που θα αφορά στα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Πρόκειται να δημιουργηθεί σε συνεργασία και με τις τράπεζες και όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο 2020. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας Τράπεζας Στοιχείων Οφειλετών, η οποία θα συνδυάζει τα οικονομικά στοιχεία που σήμερα φιλοξενεί ο Τειρεσίας μαζί με άλλα που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς και επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα και αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η Τράπεζα Στοιχείων Οφειλετών θα λειτουργεί και ως φορέας πιστοληπτικής αξιολόγησης (Credit Bureau), που θα συνθέτει το προφίλ του κάθε ιδιώτη και της κάθε επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του σε ότι αφορά στις αποπληρωμές των χρεών του και στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, κάθε στοιχείο που έχει στη διάθεσή του το Ελληνικό Δημόσιο, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και άλλοι φορείς. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, θα βαθμολογείται και θα είναι στη διάθεση Τραπεζών, ΔΕΚΟ και άλλων ιδιωτικών εταιρειών που πρόκειται να συνδιαλλαγούν μαζί τους.

Μάλιστα, το πιστοληπτικό προφίλ ενός προσώπου θα διαμορφώνεται με βαθμολογία από το 1 μέχρι το 10, η οποία και θα τον ακολουθεί στις συναλλαγές του.

Ο φορέας αυτός θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και για τον σκοπό αυτό θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει των υφιστάμενων πληροφοριών που θα συγκεντρώνονται ενώ η τήρηση των δεδομένων για κάθε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση εξετάζεται να γίνεται εφ’ όρου ζωής. Οι δε φορείς του Δημοσίου και οι χρηματοδοτικοί φορείς θα είναι υποχρεωμένοι να τα επικαιροποιούν διαρκώς. Ο νέος φορέας εκτός από την καταγραφή θα αξιοποιήσει την πληροφόρηση που θα συγκεντρώσει προκειμένου να αξιολογεί τη δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών που έχουν οι πολίτες, αλλά και να δίνει διευκολύνσεις για την παροχή νέων πιστώσεων σε εκείνους που θα κρίνονται ικανοί και φερέγγυοι.

Το οικονομικό προφίλ που θα δημιουργείται για πολίτες και επιχειρήσεις θα λαμβάνεται υπόψη με αδιάβλητο τρόπο για τις συναλλαγές και τη δανειοδότησή τους ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος κακοπληρωτών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, αλλά και τις επιχειρήσεις, καθώς θα παρέχει συνολική εικόνα της πιστοδοτικής συμπεριφοράς.

Στόχος αυτού του σχεδίου, που υπήρχε και στο παρελθόν αλλά δεν προχώρησε, είναι η μείωση του αριθμού των κακοπληρωτών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, κάτι που θα βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα