“Ζηνοβία”: ενίσχυση των φαινόμενων την Δευτέρα

“Θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα τα φαινόμενα κυρίως στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα”, αναφέρει η τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ, που εκδόθηκε στις 17:00 της Κυριακής.

Όπως σημειώνουν οι μετεωρολόγοι, “σε αυτή την “κλασσική κακοκαιρία” τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα πραγματικά και αξίζει να σημειώσουμε οτι αυτή η μεταβολή του καιρού μπορεί να μας ήρθε λίγο απότομα όμως η ΕΜΥ προειδοποίησε έγκαιρα τον κόσμο και τους φορείς για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα . Μπορεί να μας δυσκολεύει λίγο στις μετακινήσεις μας ο καιρός (ειδικά με τα πλοία) όμως αυτή η καιρική κατάσταση είναι αυτή που “επιβάλλεται” να έχουμε τέτοιες μέρες (!) Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές σε αντίστοιχους χιονιάδες, ο κυριότερος όγκος των φαινομένων θα περιοριστεί στα ανατολικά από το ύψος της Θεσσαλία και νοτιότερα , ενώ οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν μια έξαρση λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι το βράδυ. Σε οτι αφορά στις εντάσεις των ανέμων εκεί θα έχουμε πρόβλημα καθώς οι άνεμοι θα κρατήσουν δεμένα πολλά πλοία για τα νησιά του Αιγαίου , καθώς τοπικά αύριο στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ. Προοδευτική εξασθένηση θα παρουσιάσουν από το μεσημέρι της Τρίτης.

Θα έχουμε τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που αργότερα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης. Βαθμιαία από τη νύχτα εξασθένηση των φαινομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια”.

Οι περιοχές των χιονοπτώσεων σε όλη την χώρα:

Πηγή: ant1news.gr