Θυμήθηκαν τα Χριστούγεννα στην Μικρά Ασία

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημαρχείου  μουσικοαφηγηματική εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών με «Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα Μικρασίας», στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Φαρσάλων.

Τα ήθη και έθιμα του κάθε τόπου χρωματίζουν τις γιορτινές ημέρες και αποτελούν  μία όαση χαράς για μικρούς και μεγάλους, ανέφερε η πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Φαρσάλων Βάσω Κοντοπούλου, και παράλληλα τόνισε ότι θα ταξιδέψουμε για λίγο στη Μικρά Ασία στις άγιες τούτες ημέρες. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο επί σειρά ετών μέλος του Συλλόγου, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από την ζωή.

“Μέρες πριν τα Χριστούγεννα κρατούσαν οι προετοιμασίες στις οικογένειες των Μικρασιατών, άσπρισμα, μπουγάδες, τριψίματα στα μπακίρια, περνούσαν με αχιλιά και λεμόνι για να γυαλίσουν τα ασημικά, ντεντζερέδες και χαρανιά, νταβάδες και σινιά, μαγκάλια, σαμουντάνια και θυμιατά έπρεπε ούλα να γυαλοκοπούνε. Τα σπίτια στολίζονταν με όλα τα πρεπούμενα: υφαντά, σερβίτσια, κάδρα, φωτογραφίες, χαλιά και σιτζαντέδες στις καλές κάμαρες. Τα μέλη της οικογένειας λούζονταν άλλαζαν και έκαναν μετάνοιες μεταξύ τους για να συγχωρέσει ο ένας τον άλλον και να κοινωνήσουν,  κάνεις να έπρεπε να μείνει αμετάλαβος.

Παρέες παιδιών το βράδυ της παραμονής κρατώντας φωτεινά φαναράκια ξεχύνονταν στους δρόμους να πουν σε συγγενικά και φιλικά σπίτια τα κάλαντα, ήταν ευλογία για το σπίτι ή το μαγαζί η παρουσία των παιδιών να τους καλαντρίζει”.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου αναφέροντας ότι κατάγεται από οικογένεια Μικρασιατών, η οποία ήρθε στην πόλη μας πριν πολλά χρόνια ευχόμενος σε όλους Χρόνια Πολλά, ενώ ο Πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ Χρ. Μπασαγιάννης σημείωσε την καλή συνεργασία συλλόγου και δήμου. Ως ενα ψηφιδωτό διαφορετικών πληθυσμών χαρακτήρισε στην ομιλία του, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Σωτ. Βούλγαρης, τα Φάρσαλα,  διαφορετικών παραδόσεων, ανθρώπων, οι οποίοι αντάμωσαν σε αυτό τον τόπο εργάστηκαν και πρόκοψαν, όπως Μικρασιάτες, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Καραγκούνηδες, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία, σημειώνοντας ως Φαρσαλινός, ότι ένας από αυτούς που πρόσφερε στην κοινωνία, ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, ο αείμνηστος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Επίσης, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η κόρη του, Κυριακή Παναγιωτοπούλου και δημοτική σύμβουλος Φαρσάλων, η οποία ευχαρίστησε όλους για την τιμή και την αναγνώριση στην μνήμη του πατέρα της.

Ακολούθησαν δρώμενα από την ζωή τα ήθη έθιμα των Μικρασιατών, η χορωδία του συλλόγου τραγούδησε κάλαντα καθώς και τα μικρά παιδιά, και χόρεψε το τμήμα ενηλίκων δίνοντας την ευκαιρία στους παλιούς να θυμηθούν και στους νέους να μάθουν πως περνούσαν τις γιορτινές αυτές μέρες τα Χριστούγεννα στην Μικρά Ασία.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία