Υπ. Παιδείας σε Μ. Χαρακόπουλο: Αδύνατος ο διορισμός όλων των επιτυχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008

Δεν είναι δυνατή η πρόσληψη των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του 2008, που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Αυτό απαντά η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη σε σχετική Αναφορά του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, είχε αναδείξει και παλαιότερα το ζήτημα με την κατάθεση ερώτησης στον τότε υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, όπου είχε θέσει, όπως και με την πρόσφατη Αναφορά του στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως το αίτημα του Συντονιστικού της Επιτροπής Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008 για την παράλειψη συμπερίληψης διορισμού τους με αφορμή τον διορισμό των δικαστικά δικαιωθέντων εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργείου Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νόμο 4589/2019 κλήθηκαν για διορισμό μόνο οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008 που είχαν προσφύγει δικαστικά, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί με υψηλές βαθμολογίες στον συγκεκριμένο διαγωνισμό οι οποίοι δεν είχαν ακολουθήσει τη δικαστική οδό.

Στην απάντησή της η αρμόδια υφυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεδομένου του περιοριστικού χαρακτήρα των διατάξεων του άρθρου 73 του Ν.4589/2019, δεν εναπόκειται στην ευχέρεια της Διοίκησης να επεκτείνει την εφαρμογή της σε άλλους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έτους 2008, πέραν των όσων σωρευτικά πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού που ορίζονται από την προαναφερόμενη διάταξη.

Ως εκ τούτου, και εφόσον δεν είχε/έχει περιέλθει στο Υ.ΠΑΙ.Θ., ούτε, εξάλλου, και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί της επιτροπής επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008 με παράλειψη συμπερίληψης διορισμού επικαλούνται στο υπόμνημά τους, αμετάκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, που να τους αφορά, εκδοθείσα μέχρι τις 29.01.2019, με την οποία να έχει γίνει δεκτή αίτηση ακυρώσεως κατά της παράλειψης του διορισμού τους, δεν προκύπτει η υπαγωγή τους στη ρύθμιση της διάταξης του άρθρου 73 του Ν. 4589/2019 και, συνακόλουθα, υποχρέωση της Διοίκησης να τους καλέσει προς διορισμό ή/και να αξιολογήσει περαιτέρω το αίτημά τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως προς τον διορισμό των υποψηφίων των πινάκων διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έτους 2008 με την κάλυψη του αριθμού των θέσεων, που είχαν αρχικώς προκηρυχθεί ενώ πλέον η ισχύς των σχετικών πινάκων διοριστέων και επιτυχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών έτους 2008 έχει λήξει προ πολλού. Μετά δε την ισχύ του Ν. 4589/2019 εφαρμόζεται ήδη νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».