Οι αγορές «κρατούν» την ανάσα τους: Τελειώνει η κυριαρχία των smartphones;

Τα τελευταία χρόνια οι τάσεις της αγοράς είναι σαφείς: οι καταναλωτές αγοράζουν όλο και λιγότερα smartphones κάθε χρόνο. Η αγορά συρρικνώνεται, όχι πολύ και όχι ισομερώς, αλλά η μείωση είναι εμφανής και οι λόγοι που συμβαίνει δεν φαίνονται να εξαφανίζονται στο ορατό μέλλον.

Σύμφωνα με το Telecom TV, ένα βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην αναστάτωση στις αγορές που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, ο οποίος έχει στο επίκεντρό του το 5G και τη διείσδυση κινεζικών εταιρειών στις δυτικές αγορές.

Από την άλλη, οι κορυφαίες συσκευές των μεγάλων εταιρειών πλέον κοστίζουν κοντά στα 1.000 ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Gartner, οι καταναλωτές αναζητούν υψηλή αξία σε λογικές τιμές, στρεφόμενοι σε «μεσαίες» συσκευές ή κρατώντας περισσότερο τα παλιότερά τους κινητά.

Παράλληλα, παρά τις προσπάθειες κάποιων εταιρειών για διαφορετικές φόρμες και σχεδιασμούς, τα περισσότερα smartphones μοιάζουν μεταξύ τους, χρησιμοποιούν τα ίδια (ανάλογα με την κατάταξή τους) εξαρτήματα και οι διαφοροποιήσεις τους επικεντρώνονται στις κάμερες ή στα υλικά κατασκευής.

Τέλος, πολλοί καταναλωτές περιμένουν να διαπιστώσουν τι θα γίνει με το 5G προτού επενδύσουν σε μια νέα συσκευή, πολλώ δε μάλλον, όσο ακόμα δεν υπάρχουν 5G συσκευές σε προσιτές τιμές, αλλά διάφορες εταιρείες ανακοινώνουν προσεχή μοντέλα που να είναι συμβατά με το νέο δίκτυο.

Οι τάσεις αυτές, τις οποίες περιγράφει η μελέτη της Gartner, φαίνεται ότι αρχίζουν να καθορίζουν και τις στρατηγικές των εταιρειών, οι οποίες δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην παραγωγή καλής ποιότητας «μεσαίων» συσκευών, εκτός από την Apple η οποία επιμένει στις υψηλές τιμές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Προφανώς όχι το τέλος των smartphones, αν και κάποιοι προβλέπουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αντικατασταθούν από άλλη μορφή interface. Όμως για την ώρα, το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι τα smartphones παραμένουν οι «βασιλείς» της επικοινωνίας.

Πηγή: topontiki.gr