Κόκκαλης από το βήμα της βουλής: «Προϋπολογισμός χαμένης ευκαιρίας» αυτός του 2020

Ως προϋπολογισμό «χαμένης ευκαιρίας» χαρακτήρισε από το βήμα της βουλής, αυτόν που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2020, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, μέσα από το περιεχόμενο του σχεδίου του προϋπολογισμού «αποδεικνύεται ότι είχατε (σ.σ. η κυβέρνηση) μία χρυσή ευκαιρία, πραγματικά, να οδηγήσετε τη χώρα σε μία δίκαιη και πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύοντας σ’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Αντ’ αυτού, όμως, η χρυσή ευκαιρία μετατρέπεται, δυστυχώς, σε χαμένη ευκαιρία. Μετατρέπεται σε χαμένη ευκαιρία για τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, η πλειοψηφία των οποίων δεν θα δει ελαφρύνσεις, παρά μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Θα μπορούσατε να οδηγήσετε σε φοροελάφρυνση επιχειρήσεις και όχι επιχειρηματίες, μειώνοντας σημαντικά την προκαταβολή φόρου και τον συντελεστή αποσβέσεων, δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις και όχι στους επιχειρηματίες, δίνοντας κίνητρα για την αύξηση του ενεργητικού των επιχειρήσεων, για την επιδότηση των θέσεων εργασίας και του εξοπλισμού.

Είναι χαμένη ευκαιρία, όμως και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στις 9 Νοεμβρίου, ο κ. Σταύρος Παραδιάς, ο οποίος τυγχάνει Πρόεδρος στην Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδος, απηύθυνε ένα ερώτημα. Και ο κ. Παραδιάς επ’ ουδενί δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει ο κ. Παραδιάς προς τον Υπουργό Οικονομικών; Σε ποια ακριβώς σελίδα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι γραμμένο ότι θα αυξήσετε τη φορολογία στους ιδιοκτήτες ακινήτων; Αυτό το ρωτά ο κ. Παραδιάς, όχι εμείς. Δώστε την απάντηση.

Όμως, ο προϋπολογισμός είναι χαμένη ευκαιρία και για τους αγρότες, διότι με το αφορολόγητο των 8.500 χιλιάδων ευρώ, το οποίο φθάνει έως τα 9.600 ευρώ, ουδόλως ελαφρύνονται, ουδόλως επηρεάζονται από τις φοροελαφρύνσεις.

Επίσης, δεν είδαμε πουθενά και δεν βλέπουμε αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο το είχατε υποσχεθεί. Επίσης, ο προϋπολογισμός για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μειωμένος κατά 50 εκατομμύρια ευρώ και δεν προβλέπεται η πρόσληψη εκατόν ογδόντα μόνιμων υπαλλήλων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία είχαμε δρομολογήσει.

Είναι χαμένη ευκαιρία και για τους ανέργους, διότι μειώνετε τα κονδύλια στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Χαμένη ευκαιρία είναι και για το κοινωνικό κράτος, διότι ψαλιδίζετε –με εξαίρεση το επίδομα γέννας- τα επιδόματα, όπως είναι αυτό του ενοικίου, αλλά και το οικογενειακό.

Όμως, χαμένη ευκαιρία είναι πραγματικά και για τους δανειολήπτες. Αλήθεια, σ’ αυτό το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσατε μέσα σε δέκα ώρες περίπου την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρεται έστω μία ευνοϊκή ρύθμιση για τους δανειολήπτες; Η απάντηση έρχεται από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, η οποία λέει ότι πέρα από τα της εγγύησης που προβλέπει το σχέδιο νόμου, δεν γίνεται κανένας λόγος για τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρουν οι εν λόγω αλλαγές στους δανειολήπτες. Συνεπώς, είναι προϋπολογισμός χαμένης ευκαιρίας και για τους δανειολήπτες.

Αυτός ο προϋπολογισμός, εκτός από αντικοινωνικός και αντιαπτυξιακός, είναι σαφέστατα και ένας προϋπολογισμός χαμένης ευκαιρίας».

ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η… «ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ» ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΤΕ;

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του προϋπολογισμού, τα οποία όπως εξήγησε, καταρρίπτουν τον ισχυρισμό της «καμένης γης» που χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

«Στη σελίδα 7, σημείωσε, αναφέρεται ότι το 2019 αποτελεί για την Ελλάδα το πρώτο έτος εφαρμογής οικονομικής πολιτικής εκτός προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής από το 2009. Εν συνεχεία, στη σελίδα 9 αναφέρεται ότι σε σχέση με την πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στην πλέον πρόσφατη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2019, αναγνωρίζεται πρόοδος σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα. Μιλάμε για τον Ιούνιο του 2019.

Εν συνεχεία, στη σελίδα 11 αναφέρεται ότι οι ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις του 2018 αναμένεται να μετριαστούν το 2019. Εν συνεχεία, στη σελίδα 12 αναφέρεται ότι το 2019 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των εγχώριων καταθέσεων επιταχύνθηκε, σημειώνοντας αύξηση 7,8% κατά μέσο όρο τους πρώτους επτά μήνες.

Τέλος, στη σελίδα 19 αναφέρεται ότι η δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που ασκήθηκε το έτος 2019 (με την ιδιαιτερότητα ότι αφορούσε δύο κυβερνήσεις) είχε ως κοινή προτεραιότητα την επίτευξη στόχων, όπως την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με την εφαρμογή δράσεων του ΟΠΕΚΑ, τη δέκατη τρίτη σύνταξη και τα λοιπά.

Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, τα έχετε υπογράψει και τα έχετε καταθέσει εδώ, στη Βουλή. Όλα αυτά είναι δικά σας κείμενα, από τα οποία αποδεικνύεται, πρώτον, ότι ο ισχυρισμός σας ότι παραλάβατε καμένη γη δεν ευσταθεί. Όλα αυτά τα οποία λέγατε ήταν για να υφαρπάξετε ξεκάθαρα την ψήφο του ελληνικού λαού».

ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε πως σε ότι αφορά τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Ν.Δ., «από τα ίδια τα γραπτά τα οποία εσείς έχετε καταθέσει εδώ στη Βουλή και τα οποία σας ανέφερα και στα οποία εκθειάζετε την πορεία των δημόσιων οικονομικών, αποδεικνύεται ότι (σ.σ. οι οποιεσδήποτε φορολογικές ελαφρύνσεις) δεν μπορούσαν παρά να εφαρμοστούν από το 2019».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ: