Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τους λουκουμάδες και τις παράλληλες εκδηλώσεις

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρσάλων και τον ΟΠΑΚΠΑ, συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση «Ντόπιοι, Σπορά & Λουκουμάδες» χθες στην πλατεία Δημαρχείου στα Φάρσαλα.

Τα μέλη και οι φίλοι του, είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν το έθιμο των λουκουμάδων, το οποίο τηρείται ακόμη στην περιοχή μας, μετά τη σπορά σε όλα τα αγροτικά νοικοκυριά. Από τα παλαιότερα χρόνια και μετά από την φθινοπωρινή σπορά, οι γεωργοί καλούσαν τους συγγενείς και φίλους και τους κερνούσαν λουκουμάδες. Το έθιμο αυτό το αναβιώνει τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Ντόπιων «Ο Ενιπέας» .

Γυναίκες εθελόντριες συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί, ώστε να κάνουν το ζυμάρι για τους λουκουμάδες και να τους μοιράσουν στους καλεσμένους του συλλόγου. Η συμμετοχή των εθελοντριών γυναικών στην παρασκευή λουκουμάδων επιβεβαιώνει την βασική αρχή του Συλλόγου, ότι η επιτυχία εξαρτάται πάντα από την ενεργή συμμετοχή των μελών του, αλλά και άλλων Συλλόγων καθώς και την συνεργασία Πολιτιστικών Συλλόγων και αυτοδιοίκησης με βασικό στόχο να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Χρήστος Μπασαγιάννης και η πρόεδρος του Συλλόγου Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», Δήμητρα Αστάρα. Η εκδήλωση περιελάμβανε τα εξής χορευτικά: Πολιτιστικού Συλλόγου Τζουμέρκων (τμήμα ενηλίκων), Μικρασιατών και Αργιθεατών Φαρσάλων (παιδικά τμήματα) καθώς και και τμήματα του  Συλλόγου Ντόπιων (παιδικό και εφηβικό). Επίσης περιλάμβανε, γνωριμία με τους παρευρισκόμενους και ενημέρωση για το έθιμο, προβολή φωτογραφιών σχετικά με το έθιμο, προβολή του τρόπου παρασκευής του λουκουμά από κυρίες – μέλη του συλλόγου, παρασκευή λουκουμάδων στον εξωτερικό χώρο και προσφορά αυτών σε όλους τους παρευρισκόμενους, συμμετοχή χορευτικών τμημάτων του συλλόγου.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις των Ντόπιων η κοινότητα Φαρσάλων στα σπιτάκια είχε δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους, όπως ζωγραφική, μαγείρεμα, παραμύθια αλλά και ειδικά Χριστουγεννιάτικα κάδρα, ώστε να φωτογραφίζονται τα παιδιά και όχι μόνο. Το τοπικό τμήμα οδηγισμού πραγματοποίησε Bazaar Χριστουγεννιάτικων ειδών και κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου. Στην συνέχεια η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα χορευτικά, ενώ στις εκδηλώσεις συμμετείχαν πλήθος κόσμου και επισήμων.

Δείτε φωτογραφίες