Επιχειρησιακή αναβάθμιση του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κος Παπαευσταθίου Νίκος, στα πλαίσια του σχεδίου για την επιχειρησιακή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στις περιφέρειες της Ελλάδας από το ενισχυμένο πλέον ΕΚΑΒ (κατόπιν της απορρόφησης του ΕΚΕΠΥ), κατά το χρονικό διάστημα 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποίησε προγραμματισμένες επισκέψεις στα Παραρτήματα και στους Τομείς του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, στη Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας αλλά και σειρά συναντήσεων εργασίας με τοπικούς και περιφερειακούς θεσμικούς φορείς.

Σημαντικού ενδιαφέροντος ήταν η συνάντηση του προέδρου του ΕΚΑΒ, κου Παπαευσταθίου, με τον με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κο Αγοραστό Κώστα, όπου συζητήθηκαν εκτενώς θέματα αναφορικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΚΑΒ στη Περιφέρεια Θεσσαλίας. Παράλληλα επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της έκβασης του διαγωνισμού για την προμήθεια των 13 νέων ασθενοφόρων (έργο που εντάχτηκε μόλις το 2018 στο ΕΣΠΑ/Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020), όπου ο κος Παπαευσταθίου ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την εξέλιξη της νομικής (πλέον) διαδικασίας αλλά και για το χρονοδιάγραμμα, βάσει της νομοθεσίας, ολοκλήρωσης των ενστάσεων των εμπλεκομένων εταιρειών και των αντίστοιχων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας πως βασικό μέλημα του ιδίου, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών με την πλήρη νομιμότητα, κανόνας που διέπει τη λειτουργία του ΕΚΑΒ αποτελώντας παράλληλα και την ηθική (και επιτακτική) υποχρέωση όλων για την βέλτιστη παροχή των δωρεάν υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας προς τους πολίτες της χώρας. Oι διαδικασίες πλέον «τρέχουν» και «συντονίζονται» από την Ελληνική Δικαιοσύνη με βάση τη νομοθεσία που αφορά τις ενστάσεις επί των προμηθειών του εκάστοτε Δημόσιου Φορέα. Εκτός αυτών, έγινε αναφορά και σε ζητήματα έργων που (κατά το παρελθόν) θα είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ (π.χ. ανέγερση νέου κτιρίου για το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Λάρισας), όπου κατέστη σαφές στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας πως η νέα Διοίκηση του ΕΚΑΒ, μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος, είναι αρωγός και ανταποκρίνεται με αμεσότητα αλλά και με τη μέγιστη δυνατή «ευελιξία» σε οποιαδήποτε προσπάθεια και ενέργεια τρίτων (ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες επαφές & επανεργοποιηθεί συνεργασίες με άλλες Περιφέρειες ή και Φορείς), αναφορικά με την ποιοτική & ποσοτική κάλυψη των αναγκών αλλά και των προσδοκιών των πολιτών, ως τελικοί αποδέκτες του δημόσιου κοινωνικού αγαθού της Υγείας. Ο κος Παπαευσταθίου, στο κλείσιμο της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, επισήμανε πως αυτό που προέχει τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αυτή η κοινή & παραγωγική (και σίγουρα καλοπροαίρετη και ανιδιοτελής) συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη νέα Διοίκηση του ΕΚΑΒ, να αποτελέσει τον οδηγό και τη βάση επίλυσης χρόνιων προβλημάτων και ελλείψεων που εν τέλει θα λειτουργήσει υπέρ της ανάπτυξης και της βελτίωσης των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών προς όφελος όλων των πολιτών της Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του προέδρου του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία, πραγματοποιήθηκαν εποικοδομητικές συναντήσεις και με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρίκαλων, κο Μιχαλάκη Χρήστο, τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, κο Νούσιο Κωνσταντίνο, αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Πολιτικής Γης, κο Μπάρδα Κωνσταντίνο. Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ολοκλήρωσε μία σειρά συσκέψεων με τον Δήμαρχο Φαρσάλων, κο Εσκίογλου Μάκη,  με τον Δήμαρχο Τεμπών, κο Μανώλη Γιώργο αλλά και με τον Δήμαρχο Καρδίτσας, κο Τσιάκο Βασίλη.

Κατόπιν των παραπάνω συναντήσεων, πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την άμεση λειτουργία μόνιμου Τομέα του ΕΚΑΒ στην πόλη των Φαρσάλων (αίτημα που παρόλες τις δεσμεύσεις των προηγούμενων Διοικήσεων του ΕΚΑΒ, παρέμενε σε εκκρεμότητα από το 2016…), τον σχεδιασμό λειτουργίας μόνιμου Τομέα ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Γόννων αλλά και την εξέταση του ενδεχομένου μετεγκατάστασης του Τομέα ΕΚΑΒ Καρδίτσας σε άλλο, πιο νευραλγικό (επιχειρησιακά) σημείο της πόλης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Παράρτημα του ΕΚΑΒ Λάρισας αλλά και στους Τομείς του ΕΚΑΒ Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Σοφάδων όπου ο κος Παπαευσταθίου συναντήθηκε με τους εργαζομένους αλλά και τα σωματεία αυτών, λαμβάνοντας πλήρη ενδελεχή ενημέρωση τόσο για τα λειτουργικά θέματα που υφίστανται όσο και για τα προβλήματα του αντιμετωπίζουν.