Χαρακόπουλος για την ψήφο των απόδημων: Η ομογένεια πρωτοστατεί στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων

«Στα πρόσωπα των παρευρισκομένων εκπροσώπων των αποδήμων, που έκαναν υπερπόντιο ταξίδι προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις ή τις ενστάσεις τους επί του νομοσχεδίου, χαιρετίζω τη σφύζουσα ελληνική ομογένεια, η οποία πάντοτε πρωτοστατεί στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Οι Έλληνες εκτός συνόρων είναι δύο φορές Έλληνες. Για τους Ποντίους, όπως ξέρετε, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, λέμε ότι είναι τραντέλληνες, 30 φορές Έλληνες». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος  ξεκίνησε τη β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας», στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης -στην οποία προεδρεύει- με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι και «στις δύο συνεδριάσεις που κλήθηκαν εκπρόσωποι των ομογενών να λάβουν τον λόγο για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, νομίζω ότι οι ενστάσεις ήταν εύλογες και εάν θα τολμούσα να βάλω έναν χαρακτηρισμό, θα έλεγα κομψά ότι χαρακτηρίζουν “άτολμο” το νομοσχέδιο. Θέλω, όμως, να υπενθυμίσω ότι προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων και αυτό δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί».

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «αναμφίβολα είναι όπως είπατε θετικό βήμα, μακάρι να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή -έστω με αυτούς τους περιορισμούς-  να συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες, διότι άλλως θα ισχύει το “ώδινεν όρος και έτεκεν μυν”».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του παρελθόντος να θεσμοθετηθεί η ψήφος των αποδήμων: «Για την ιστορία να πω ότι, το 2009 έγινε μια ανάλογη προσπάθεια να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων. Μας το θύμισε, πολύ χαρακτηριστικά, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, του ΣΑΕ, ο κ. Ταμβάκης, ο οποίος όταν ανέβηκε στο βήμα είπε ότι νοιώθει πως ζει ένα dejavu, γιατί και πριν δέκα χρόνια έγινε μια ανάλογη προσπάθεια, που δεν ευδοκίμησε, γιατί τότε δεν βρέθηκαν οι 200 ψήφοι και ήταν μια πολύ πιο τολμηρή και γενναία πρόταση, σε σχέση με αυτήν που τώρα συζητούμε».

Τέλος, σχολιάζοντας την πρόταση για την απογραφή του Απόδημου Ελληνισμού, την χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», συμπληρώνοντας, όμως, «στο τέλος μην εκτεθούν όσοι βάζουν περιορισμούς στην ψήφο των Ομογενών, γιατί αν απογραφούν εκατομμύρια και τελικά ψηφίσουν κάποιες χιλιάδες με τον νόμο που ψηφίζουμε, θα είναι πολύ εκκωφαντικό».

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τους προέδρους: της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστο Καβαλή (πρώτο από αριστερά), του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού Χιούστον, Ιωάννη Ρεμεδιάκη και της Ελληνοβαυαρικής Κοινότητας Μονάχου, Απόστολο Κώτση.