Λιακούλη: «Τραγικές καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων του Περιφερειακού Καταστήματος ΕΦΚΑ Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ)»

Με επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, φέρνει στη Βουλή το κρίσιμο ζήτημα της υποστελέχωσης του Περιφερειακού Καταστήματος ΕΦΚΑ Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ) και των συνεπακόλουθων τραγικών καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων χηρείας και γήρατος, αξιώνοντας δια ζώσης απάντηση από τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων χορήγησης συντάξεων λόγω γήρανσης το χρονικό διάστημα που απαιτείται είναι, συνήθως, πάνω από ένα έτος, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση, αυτήν την περίοδο εξετάζονται αιτήματα, που υποβλήθηκαν τον Αύγουστο του έτους 2018. Για τις δε συντάξεις χηρείας, η χρονική καθυστέρηση διπλασιάζεται, αγγίζοντας τα 2,5 έτη, καθώς σύμφωνα με επίσης πρόσφατη ενημέρωση, την περίοδο αυτή εξετάζονται αιτήματα, που υποβλήθηκαν τον Αύγουστο του έτους 2017.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι η μακρά καθυστέρηση ελέγχου και απονομής των συντάξεων λόγω θανάτου στην περιφέρεια Θεσσαλίας για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, τείνει να εκφυλίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της εν λόγω σύνταξης, αλλά και επειδή οι καθυστερήσεις κατά τεκμήριο δημιουργούν συνθήκες ανισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι καταβάλλουν συντάξεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα, η Λαρισαία βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί από τον κ. Βρούτση για το πως προτίθεται να επιλύσει το όλο ζήτημα και βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Καθημερινά, το Περιφερειακό Κατάστημα του ΕΦΚΑ Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ) δέχεται πληθώρα αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, γνωστών και ως συντάξεων χηρείας, καθώς και αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος από πλευράς των ασφαλισμένων.

Κοινό στοιχείο όλων των ανωτέρω αιτημάτων των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, είναι, δυστυχώς, η μακρά και σχεδόν αδικαιολόγητη καθυστέρηση, που παρατηρείται από τον χρόνο υποβολής της αιτήσεως συνταξιοδότησης έως και την έκδοση της σχετικής απόφασης του Φορέα για την χορήγησή της. 

Ειδικότερα, για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων χορήγησης συντάξεων λόγω γήρανσης το χρονικό διάστημα που απαιτείται είναι, συνήθως, πάνω από ένα έτος, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση, αυτήν την περίοδο εξετάζονται αιτήματα, που υποβλήθηκαν τον Αύγουστο του έτους 2018. Για τις δε συντάξεις χηρείας, η χρονική καθυστέρηση διπλασιάζεται, αγγίζοντας τα 2,5 έτη, καθώς σύμφωνα με επίσης πρόσφατη ενημέρωση, την περίοδο αυτή εξετάζονται αιτήματα, που υποβλήθηκαν τον Αύγουστο του έτους 2017. 

Δεδομένου ότι λόγω των ανωτέρω καθυστερήσεων δημιουργούνται συνθήκες ανισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι καταβάλλουν συντάξεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα. 

Δεδομένου ότι η μακρά καθυστέρηση ελέγχου και απονομής των συντάξεων λόγω θανάτου στην περιφέρεια Θεσσαλίας για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, τείνει να εκφυλίσει τον βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα της εν λόγω σύνταξης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν είναι ενήμερος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις τραγικές καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων από το Περιφερειακό Κατάστημα του ΕΦΚΑ Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ), πως προτίθεται να επιλύσει το όλο ζήτημα και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Λιακούλη

Ν. Λάρισας