Αγρότες ζητούν πλαίσιο προστασίας για την καύση των σιτοκαλαμιών και την απώλεια επιδοτήσεων

“Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, περίμενε την φωτιά να έρθει και στο δικό σου” λέει μια παροιμία, στην προκειμένη περίπτωση γίνεται πράξη με τα τσουχτερά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες του ν. Λάρισας και όχι μόνο, υλοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό που τιμωρεί με 3% επί του συνόλου των επιδοτήσεων, που δήλωσε στο ΟΣΔΕ ο κάθε αγρότης, την παράβαση για την «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και επιβάλλει κύρωση πολλαπλής συμμόρφωσης, σε περίπτωση επανάληψης. Για δε τις προστατευόμενες περιοχές Natura, το πρόστιμο από 3% ανεβαίνει στο 5%, με την ανάλογη πολλαπλή αύξηση σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης.

Μετά από αυτή την δυσμενή αντιμετώπιση και υπό τον φόβο απώλειας επιπλέον επιδοτήσεων, αγρότες από τον Δήμο Φαρσάλων και των γύρω χωριών, συγκεντρώθηκαν χθες στους Άνω Χαλκιάδες στην αίθουσα του γεωργικού συνεταιρισμού, για να συζητήσουν για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την καύση των σιτοκαλαμιών και των προστίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχουν επιβληθεί σε αρκετούς αγρότες καθώς και την μελλοντική προστασία τους, από ανάλογα φαινόμενα απώλειας επιδοτήσεων, συζητώντας  για το πως θα κινηθούν μελλοντικά και ζητώντας παράλληλα να υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας σε περίπτωση που κάποιος αγρότης έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα με αντιπυρικές ζώνες, περιφερειακά του χωραφιού του. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα, δεν λαμβάνει μόνο τοπικό πρόβλημα με την επιβολή προστίμων στον ν. Λάρισας, αλλά απασχολεί αγρότες σε πανθεσσαλικό και κατ’ επέκταση πανελλαδικό επίπεδο.

Στην χθεσινή συζήτηση διατυπώθηκαν πολλές απόψεις και έγινε λόγος για πρόστιμα σε αγρότες που είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδείξουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, αγρότης διατύπωσε ότι από την συνολική έκταση που δηλώνει στην ενιαία ενίσχυση π.χ. από τα 150 στρέμματα πήρε φωτιά μόνο ένα κομμάτι 5 στρεμμάτων, στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, από γειτονικό χωράφι, με αποτέλεσμα να του αποδοθεί πρόστιμο για δεύτερη φορά, μη μπορώντας να αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα καθώς το πρόστιμο του αποδόθηκε με το ταχυδρομείο στις 10 Νοεμβρίου 2019, έχοντας ήδη προχωρήσει σε σπορά για την νέα καλλιεργητική περίοδο. Αναφερόμενος για το γεγονός, δήλωσε ότι βρίσκει τοίχο σε κάθε υπηρεσία που προσπαθεί να αποδείξει ότι είχε πράξει όλα τα προβλεπόμενα, τονίζοντας ότι “δεν μπορούμε να φυλάμε τα χωράφια μας 24ωρες το 24ωρο σκοπιά, υπό τον φόβο φωτιάς και της απώλειας ευρωπαϊκών ενισχύσεων”.

Από την άλλη διατυπώθηκε, ο προβληματισμός για το κλίμα της Ελλάδας που είναι ξηρό και δεν μπορεί να οργωθεί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού (όπως το φετινό), ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με χώρες της βόρειας Ευρώπης π.χ. της Γερμανίας, που οι καλαμιές σαπίζουν λόγω της υγρασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κρούσματα σκουληκιού αλλά και μύκητα στις καλλιέργειες τους. Ωστόσο, αυτό που ζητούν είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα τους προστατεύει σε ανάλογα φαινόμενα, έχοντας λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Αξίζει να αναφερθεί, ότι μερίδα αγροτών επισκέφθηκε προ ημερών τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, ώστε ο δήμος να γίνει αρωγός αυτής της προσπάθειας. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται συνάντηση στο δήμο Κιλελέρ και στην συνέχεια με συντονισμένες κινήσεις  να φτάσει το πρόβλημα σε Βουλευτές, Περιφερειάρχη και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να υπάρξει μια συνολική λύση – ομπρέλα προστασίας, από ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον από το ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία