Καιρός: “βουτιά” της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Τετάρτη

Πότε και που θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα. Που θα φθάσουν τα 8 μποφόρ οι άνεμοι. Που αναμένεται να σημειωθεί παγετός. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Νεφώσεις με βροχές αναμένονται την Τετάρτη, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Σποραδικές καταιγίδες στις βόρειες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Βαθμιαία θα υπάρξει επικράτηση βορειοανατολικών ανέμων, που στα πελάγη θα φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία αισθητή πτώση, από βορρά προς νότο.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές, που από αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. Θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και στα γύρω ορεινά με παροδικές χιονοπτώσεις. Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, 5-6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 03 και 08 βαθμών Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκηαναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές με παροδικές χιονοπτώσεις. Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από το μηδέν μέχρι τους 08 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3-5 βαθμούς χαμηλότερα). Τις βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου με παροδικές χιονοπτώσεις. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο και στην δυτική Στερεά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα. Θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι, 4 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ, από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και στα ορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου με τοπικές χιονοπτώσεις. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα. Θα πνέουν αρχικά βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι, 5 με 6 μποφόρ, με την ένταση τους -αρχικά στα ανατολικά και από το απόγευμα στα νότια- να φθάνει τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 06 και 16 βαθμών Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4-5 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτηαναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές αρχικά στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι και στην Κρήτη. Θα πνέουν άνεμοι αρχικά από δυτικές διευθύνσεις, 3-4 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς, εντάσεως 5 με 6 και τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίουαναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες με καταιγίδες. Για τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα και από τα βόρεια. Στα βόρεια θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά δυτικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ, που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους, εντάσεως 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Πέμπτη
Στην ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη και στο ανατολικό Αιγαίο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα, αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, κυρίως τις πρωινές ώρες, στα ηπειρωτικά ορεινά και με λίγα χιόνια. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί στα δυτικά, εντάσεως 6 με 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.